O Πειραιάς συνεχίζει να αλλάζει

O Πειραιάς συνεχίζει να αλλάζει

Από τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, το PassPort αποκτά και επίσημα δίδυμο -και μάλιστα art- αδερφάκι

O Πειραιάς συνεχίζει να αλλάζει
Το νέο συζητιέται εδώ και μερικούς μήνες στα πολιτιστικά στέκια, αλλά τώρα έφτασε η στιγμή για επίσημες ανακοινώσεις. Το PassPort
αποκτά και επίσημα δίδυμο -και μάλιστα art- αδερφάκι! Τέσσερα μόλις στενά μακριά από τον πεζόδρομο της Καραΐσκου, στον αριθμό 151 της Ανδρούτσου, γίνονται οι τελευταίες εργασίες και το υπέροχο νεοκλασικό θα πάρει αέρα τέχνης, όπως λέει και ο τίτλος του. PassPort art! Kαι τι ακριβώς θα γίνεται εκεί; Ο,τι δεν χωράει στον κλασικό χώρο της Καραΐσκου. Συνατήσεις, ομιλίες, μικρές συναυλίες ειδικού τύπου και πολλά άλλα που θα αποκαλυφθούν σιγά σιγά. 
Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο χώρος θα ανοίξει και επίσημα τις πύλες του τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου με οικοδεσπότη τον Φοίβο Δεληβοριά. Ο τραγουδοποιός έχει οργανώσει 12 συναντήσεις με τίτλο «Ξανακούγοντας τον Μάνο Χατζιδάκι», στις οποίες πρόκειται πραγματικά να ξανακούσουμε τον μεγάλο συνθέτη. Γιατί μπορεί ο Χατζιδάκις να συζητιέται έντονα στη δημόσια σφαίρα, να γίνεται αντικείμενο επίκλησης και να μονοπωλεί τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά οι περισσότεροι έχουμε αρκεστεί σε επιδερμικές ακροάσεις του «Κεμάλ» ή της «Τζοκόντας» στο YouTube. «Ακούσαμε ποτέ βαθιά την ποίησή της, αναρωτηθήκαμε τι ολοκλήρωσε και τι όχι, απαντήσαμε στο πού βρίσκεται η πηγή της και αν έχει -ή θα έπρεπε να έχει- συνέχεια;» Ο Φοίβος Δεληβοριάς -που θεωρεί πως τα ερωτήματα αυτά έχουν (και κρύβουν) νόημα- θα προσπαθήσει να τα απαντήσει ακούγοντας και συζητώντας τη μουσική του προγραμματικά, εν είδει μαθήματος ή σεμιναρίου. Μέσα σε 12 εβδομαδιαίες συναντήσεις -και με τη βοήθεια των δίσκων, των κειμένων και των εικόνων- θα ξεκινήσει μαζί με όσους πραγματικά ενδιαφέρονται μια μελέτη που ίσως έφτασε η στιγμή να γίνει.
Κλείσιμο
Στη μουσική βασίζεται και η δεύτερη δράση του χώρου που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος θα επιμελείται κάθε Τετάρτη τις «Ακροάσεις». Πρόκειται για κανονικές ακροάσεις δίσκου από αυτές που συνηθίζαμε να κάνουμε παλιά. Να μαζευόμαστε στα σπίτια φίλων με κρασί και κουβέντα. Κάποιος να πατάει το play και ένα θαύμα να γίνεται. «Η σειρά των ακροάσεων έχει στόχο να μας φέρει σε επαφή με την ξεχασμένη εμπειρία της ακρόασης. Η νέα εποχή -με τους φρενήρεις ρυθμούς της, τον τεράστιο όγκο μουσικών πληροφοριών και την άμεση πρόσβαση σε μεμονωμένα, διάσπαρτα κομμάτια- έχει διασπάσει την ιερή ενότητα της ακρόασης ενός δίσκου. Στις 'Ακροάσεις' θα θυμηθούμε αυτή την αίσθηση, έχοντας στην παρέα μας τους δημιουργούς κι ερμηνευτές κάποιων από τους πιο εμβληματικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας», αναφέρει ο Γεράσιμος. Σε χαλαρή ατμόσφαιρα, σαν να βρισκόμαστε στο σαλόνι ενός φιλικού σπιτιού, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους, να μάθουμε τις συνθήκες και τα αισθήματα που γέννησαν σημαντικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής, αλλά πάνω απ' όλα να μοιραστούμε τη συγκίνηση της πραγματικής ακρόασης - μιας τέχνης που μοιάζει να χάνεται στον χρόνο. Αν αναρωτιέστε με ποιο δίσκο θα γίνει η αρχή, αυτός θα ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα για να έχει το στοιχείο της έκπληξης!
Από τον Δεκέμβριο στο χώρο θα φιλοξενείται διαρκής έκθεση για το ρεμπέτικο τραγούδι, σε επιμέλεια Παναγιώτη Κουνάδη, ενώ κάθε Παρασκευή η σκηνή θα «παραδίνεται» στους καλύτερους standup comedians για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε επιμέλεια Δημήτρη Δημόπουλου. Το πρόγραμμα του PassPort Art όμως δεν τελειώνει εδώ. Για τα υπόλοιπα, μείνετε συντονισμένοι...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης