SourceLair: Το startup που καταξιώνεται

SourceLair: Το startup που καταξιώνεται

Η εταιρεία που «τρέχουν» πέντε 23χρονοι τραβά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης

SourceLair: Το startup που καταξιώνεται
Οποιος χρήστης του διαδικτύου επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Techcrunch
-ένα από τα πιο γνωστά τεχνολογικά site παγκοσμίως- βρήκε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή άρθα του ένα αφιέρωμα στη SourceLair
Κλείσιμο
.

Οχι, δεν πρόκειται για ακόμα μία επιτυχημένη εταιρεία της Silicon Valley, αλλά μία ελληνική startup που «τρέχουν» πέντε πρώην συμφοιτητές ηλικίας μόλις 23 ετών. Η ιδέα τους απλή, ακόμα για όσους δεν έχουν σχέση με τον χώρο: προσφέρουν ένα online περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού που επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν προγράμματα στο cloud, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ταχύτητα της δουλειάς τους.

Οι Μάριος Κόγιας, Παρασκευάς Κασιδιάρης, Αντώνης Καλιπέτης, Θανάσης Δαγκλής και Αντώνης Μανούσης ξεκίνησαν επίσημα την προσπάθειά τους το 2011, ενώ προχώρησαν σε ίδρυση της εταιρείας τους το 2013, λίγο μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό «i-bank καινοτομία και τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας. Εκείνες τις μέρες μάλιστα ο Μάριος ανέλαβε να μας διηγηθεί την ιστορία τους, όπως την βίωσε ο ίδιος. Παρατίθεται αυτούσια μια και είναι εξαιρετικά διδακτική: «Ονομάζομαι Κόγιας Μάριος και είμαι 22 χρονών.

Μεγάλωσα στη Λαμία και στην Αθήνα κατέβηκα στα 18 μου χρόνια για να σπουδάσω στο Πολυτεχνείο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Όταν πέρασα στη σχολή η σχέση μου με τον προγραμματισμό ήταν ανύπαρκτη. Ωστόσο ήταν κάτι που με ιντρίγκαρε και ασχολήθηκα.



Τα πρώτα "προγραμματιστικά" βήματα τα έκανα τόσο μέσα από τα σχετικά μαθήματα της σχολής, όσο και από ένα σεμινάριο ανάπτυξης web εφαρμογών που οργανώθηκε το χειμώνα του 2010 στο Πολυτεχνείο.

Από εκεί γεννήθηκε σαν ιδέα το SourceLair.
Με τον ρόλο της σχολής να στρέφεται καθαρά σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ενδιαφέροντα, το SourceLair μου έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσω στην πράξη μερικά από αυτά που μάθαινα, και να μάθω άλλα τόσα που δεν θα μάθαινα ποτέ. Η ανάπτυξη εφαρμογών για το ευρύ κοινό είναι κάτι που δεν μπορεί να διδαχθεί, παρά μόνο να εξελιχθεί μετά από προσωπική έρευνα και συνεχή ενημέρωση.

Με το SourceLair "αναγκαστήκαμε" να έχουμε συνεχώς τα μάτια μας ανοιχτά και να βλέπουμε πώς αντιμετώπισαν κολλοσοί του χώρου προβλήματα αντίστοιχα με τα δικά μας, ποιες τεχνολογίες χρησιμοποίησαν, που έριξαν το βάρος της ανάπτυξης, αλλά και πράγματα έξω από την καθαρή επιστήμη του μηχανικού όπως το να προσπαθείς να σκεφτείς σαν δυνητικός customer. Ποιο θα είναι το επόμενο feature που θα ήθελα να δω στη αγορά; Αλλά και σαν γραφίστας: ποιος είναι ο κατάλληλος συνδιασμός χρωμάτων; Αλλά και σαν άνρθωπος των πωλήσεων: Χρειάζεται να κάνουμε διαφήμιση του SourceLair και αν ναι πώς;

Μετά από ένα χρόνο ανάπτυξης ξεκινήσαμε να παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμούς καινοτομίας. Το σημείο αυτό ήταν αρκετά κομβικό γιατί πλέον έπρεπε να μάθω να σκέφτομαι διαφορετικά.

Πλέον το SourceLair δεν ήταν μια εφαρμογή που φτιάχναμε για να μάθουμε και να εκφράσουμε τη δημιουργικότητά μας, αλλά μια εφαρμογή που έπρεπε να πείσουμε κάποιους ότι έχει δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής εξέλιξης. Επομένως νούμερα, προβλέψεις και business plans άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι. Παρόλο που δεν είναι και η αγαπημένη μου ασχολία τα συγκεκριμένα, οφείλω να ομολογήσω ότι έμαθα πολλά γιατί έτσι κατάφερα να δω αυτό που κάνουμε από διαφορετική σκοπιά, όχι μόνο αυτή του μηχανικού».

Αυτές τις μέρες η ομάδα βρίσκεται στις τελικές συζητήσεις για τη χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη startups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος φυσικά η περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Techcrunch


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης