Πώς ο Χ. Παπουτσής ενισχύει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Πώς ο Χ. Παπουτσής ενισχύει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής

Προφανώς  κάποιοι θεωρούν τον Χ. Παπουτσή ικανό πολιτικό. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς. Από την πολιτική καριέρα του Χ. Παπουτσή θυμάμαι μόνον δύο περιστατικά: Το πιο γελοίο και το πιο εξοργιστικό.

Το πιο γελοίο ήταν το βράδυ που  έχασε  τη δημαρχία Αθηνών. Πήγε  στο εκλογικό κέντρο που είχε στην πλατεία Κλαυθμώνος για τη δήλωση της ήττας και αμέσως μετά, σε στυλ «δεν με μέλλει» άρχισε να  χορεύει σαν τον  Κωνσταντάρα στις  ταινίες του, με κάτι  εθελόντριες του εκλογικού αγώνα σε ζωντανή μετάδοση στο πανελλήνιο.

Το δεύτερο, το εξοργιστικό περιστατικό, έγινε  όταν έσπασαν την Αθήνα και ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Με βαριοπούλες οι γνωστοί –άγνωστοι έσπαγαν τα μάρμαρα του Κing George και της Μεγάλης Βρετανίας στην πλατεία Συντάγματος και τα εκσφενδόνιζαν στους αστυνομικούς. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί  η αστυνομία δεν παρενέβη, είχε δηλώσει ότι προτιμά σπασμένα μάρμαρα παρά σπασμένα κεφάλια.

Επαγγελματίας πολιτικός από φοιτητής και συνεπώς ανεπάγγελτος, ο Χ. Παπουτσής, δεν εξελέγη βουλευτής και τον βόλεψαν πριν λίγες ημέρες στην Παγκόσμια Τράπεζα με 12.500 ευρώ το μήνα. Υποθέτω θα πάρει και μια σύνταξη 2000-2500 ευρώ ως πρώην βουλευτής και πλέον από τα εστιατόρια της Ουάσιγκτον τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθεί εκ του ασφαλούς το ελληνικό δράμα. Ένας πρώην υπουργός,  πρόσωπο που παραπέμπει άμεσα στη διακυβέρνηση   που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία θα απολαμβάνει από το  δημόσιο  15.000 ευρώ το μήνα, ενώ εμείς  κόβουμε συντάξεις, μισθούς,  φορολογούμε μέχρι εξαθλίωσης  όποιον μιλάει ελληνικά και καθημερινά  χιλιάδες άνθρωποι μ’ένουν χωρίς δουλειά.

Είναι η περίπτωση Παπουτσή η μοναδική; Δυστυχώς όχι. Τα ίδια έγιναν και με τον διορισμό του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Παπαχρήστου  στον ΟΟΣΑ. Ξήλωσαν την Μπιρμπίλη που  είχε βολέψει ο ΓΑΠ στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι (μην ανησυχείτε: Ο ΓΑΠ την είχε διορίσει και στο υπουργείο Εξωτερικών  όπου επέστρεψε και εργάζεται σήμερα) και έβαλαν τον Β. Παπαχρήστο ως αναπληρωτή αντιπρόσωπο. Παλιό μέλος και υποψήφιος του ΚΚΕ ο Παπαχρήστος, τον διέγραψαν από το κόμμα επειδή είχε διαφωνήσει με τη συγκυβέρνηση του 89. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως φίλος του ΓΑΠ, βγήκε βουλευτής  αλλά στη συνέχεια τον διέγραψε ο ΓΑΠ επειδή δεν ψήφισε το μνημόνιο. Δεν εξελέγη ξανά,  αλλά στο παρελθόν είχε συμπέσει με τον Α. Σαμαρά σε μια επιτροπή στη Βουλή όπου και  γνωρίστηκαν.  Τον θυμήθηκε λοιπόν ο Πρωθυπουργός  και τώρα ο Β. Παπαχρήστος παρακολουθεί από το Παρίσι τον αγώνα επιβίωσης που δίνει η χώρα.  Πιθανόν να δίνει και κάποιες συμβουλές στο Μαξίμου. Αλλωστε έχει σπουδάσει οικονομικά στη Σοβιετική Ενωση, ενώ  εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του υπουργείου Εξωτερικών, τόση εμπειρία μην πάει χαμένη.  

Ο κατάλογος των «αποκατασταθέντων» πολιτικών έχει φυσικά και πολλούς άλλους.  Στην πολιτισμένη Ευρώπη αυτές οι θέσεις προκηρύσσονται. Εδώ όμως που θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσουμε τον δημόσιο τομέα, συνεχίζουμε να βολεύουμε τους  δικούς μας χωρίς να τηρούμε ούτε τα προσχήματα, γιατί το κράτος δεν ανήκει σε όλους μας: Ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση, που πιστεύει ότι Παπουτσήδες, Παπαχρήστοι κλπ είναι ψιλά γράμματα που θα χαθούν αργότερα στην αχλή της δόξας  του κυβερνητικού έργου.
Κλείσιμο

Ο κόσμος  όμως τώρα είναι ταλαιπωρημένος, απελπισμένος  και ταπεινωμένος.  Τα «ρουσφετάκια» κορυφής όχι μόνον δεν περνούν απαρατήρητα, αλλά προκαλούν το κοινό αίσθημα. Αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι, ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Δεν μπορείς να απαιτείς από τους πολίτες να πληρώνουν δυσβάστακτους φόρους και την ίδια στιγμή οι αρχηγοί να βολεύουν πολιτικούς φίλους σε ακριβοπληρωμένες θέσεις στο Δημόσιο, όπως τον παλιό καλό καιρό. Αυτά τα περιστατικά δημιουργούν αισθήματα τυφλής οργής για το πολιτικό σύστημα που μεταφράζονται σε ψήφους διαμαρτυρίας οι οποίες  κατευθύνονται στην Χρυσή Αυγή.

Θυμηθείτε αυτά τα περιστατικά το βράδυ των ευρωεκλογών. Όταν στα τηλεοπτικά πάνελ θα προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η Χρυσή Αυγή αύξησε τη δύναμη της, την απαξίωση του πολιτικού συστήματος κλπ . Την ίδια ώρα στο Μαξίμου, ο Χρύσανθος βυθισμένος στις σκέψεις θα χαιδεύει το μουστάκι  του και  ο Δημήτρης θα κοιτάει τον Αντώνη στα μάτια περιμένοντας να ακούσει τον χρησμό για την επόμενη  πολιτική κίνηση. Στριμωγμένοι μόνον μια επιλογή θα τους έχει απομείνει: Να διορίσουν τον Κίμωνα Κουλούρη στο ΔΝΤ.      
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network