Όταν οι γονείς έχουν κατάθλιψη, πώς επηρεάζονται τα παιδιά;

Όταν οι γονείς έχουν κατάθλιψη, πώς επηρεάζονται τα παιδιά;

Ο γονιός μπορεί να δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δείξει στοργή, υπομονή, να παίξει με τα παιδιά του

Όταν οι γονείς έχουν κατάθλιψη, πώς επηρεάζονται τα παιδιά;
Για έναν γονιό με κατάθλιψη η κάλυψη των αναγκών του παιδιού μπορεί να είναι μια τρομερή πρόκληση. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δείξει στοργή, υπομονή, να παίξει με τα παιδιά του αλλά και να τα οριοθετήσει συστηματικά και αποτελεσματικά.

Η δυσκολία αυτή επιτείνεται και από τις ενοχές που συνήθως συνοδεύουν την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, μια μητέρα δεν δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις γονικές της υποχρεώσεις και ταυτόχρονα νιώθει άσχημα για αυτό, γεγονός που υπονομεύει ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμησή της και εντείνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που η κατάθλιψη δεν είναι πιο ήπια (όταν για παράδειγμα ο γονιός πάσχει από χρόνια δυσθυμία) το παιδί επηρεάζεται επίσης εξαιτίας της χρονιότητας του προβλήματος.
Κλείσιμο

Η επίδραση στα βρέφη


Η κατάθλιψη της μητέρας κατά την διάρκεια της βρεφικής ηλικίας επηρεάζει κυρίως τη διαμόρφωση του δεσμού της μητέρα και του παιδιού (attachment). H βλεμματική επαφή και η ανταπόκριση στα ερεθίσματα του βρέφους μειώνεται και σαν αποτέλεσμα τα βρέφη αναπτύσσουν περισσότερο άγχος και φόβο. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα βρέφη στις περιπτώσεις αυτές παίρνουν δυσκολότερα βάρος.

Διαβάστε περισσότερα στο Kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης