Βρετανία: Με κρουασάν και... Μακρόν, 100.000 Γάλλοι ψηφίζουν για «πραγματική αλλαγή»

Βρετανία: Με κρουασάν και... Μακρόν, 100.000 Γάλλοι ψηφίζουν για «πραγματική αλλαγή»

Η ελπίδα για ένα διαφορετικό μέλλον, η «παγίδα» και η μεγάλη ευθύνη του ανεξάρτητου υποψηφίου αν εκλεγεί - «Αλλάξαμε πολιτικούς, αλλά όχι πολιτική», δηλώνουν οι ψηφοφόροι

Βρετανία: Με κρουασάν και... Μακρόν, 100.000 Γάλλοι ψηφίζουν για «πραγματική αλλαγή»
Με κρουασάν σοκολάτα και την ελπίδα που τείνει να γίνει πεποίθηση για μία πραγματική αλλαγή στο πρόσωπο του νεαρού και ανεξάρτητου -τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται- Εμμανουέλ Μακρόν
σπεύδουν από το πρωί στα 54 εκλογικά κέντρα, σε 11 διαφορετικές πόλεις οι Γάλλοι που ζουν μόνιμα στη Βρετανία,προκειμένου να συμμετάσχουν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
Κλείσιμο
.

Οι υπεύθυνοι για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας στη Βρετανία υποδέχονται με κρουασάν και άλλα παραδοσιακά γαλλικά εδέσματα τους ψηφοφόρους, προτείνοντας έναν ψύχραιμο πολιτισμό, απέναντι στις εντάσεις, τις μεγαλοστομίες και τις συγκρούσεις που επιφέρει η πόλωση του πολιτικού κλίματος, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.



Η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων στη Βρετανία, δείχνει να προτιμά τον Μακρόν. «Ψήφισα τον Μακρόν διότι ελπίζω σε μία μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό», δήλωσε ένας από τους ψηφοφόρους. Υπάρχει όμως, μία μεγάλη παγίδα. Η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών εξέφρασαν με σαφήνεια την αγωνία τους για αλλαγή της πολιτικής. «Αλλάξαμε τους πολιτικούς, όχι όμως και την πολιτική μας», δήλωσε ένας ακόμη Γάλλος στη Βρετανία. Το αυτό αποδείχθηκε και από την επιλογή του τελικού γύρου. Στη μία πλευρά ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν και στην άλλη πλευρά η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, με πρόγραμμα εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ενίσχυση της εσωστρέφειας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με τον αποκλεισμό των μεταναστών.



Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με πάσα σαφήνεια τον προσανατολισμό ψήφου των πολιτών. Δεν πιστεύουν στον Μακρόν ή στη Λεπέν. Ελπίζουν σε αλλαγή του σκηνικού. Σε μία διαφορετική πραγματικότητα, με περισσότερη δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες και κυρίως ανθρωποκεντρική.

«Είμαι απογοητευμένος από το ντιμπέιτ που παρακολούθησα. Ψηφίζω όμως Μακρόν, διότι πιστεύω στις ιδέες του για την Ευρώπη και την οικονομία. Η Λεπέν δεν θα είναι καλό πράγμα για τον κόσμο», τόνισε ένας άλλος Γάλλος.

Ο αντίλογος; Όσοι ψήφισαν την ακροδεξιά υποψήφια, χρησιμοποίησαν ως επιχειρήματα τα δύο βασικά συστατικά που αξιοποίησε στην προεκλογική της εκστρατεία η Λεπέν. Την ασφάλεια και το σύνθημα αλά Τραμπ «δουλειές στους Γάλλους». 

Μία ψήφο ενάντια στο τωρινό σύστημα, τόσο εκείνη προς τον Μακρόν, όσο και εκείνη προς τη Λεπέν. Η παγίδα που αναφέραμε πιο πάνω, αφορά τον Μακρόν. Αν ο ανεξάρτητος υποψήφιος κερδίσει τις εκλογές και αποτύχει να αλλάξει ριζοσπαστικά τα πράγματα, το ενδεχόμενο να γιγαντωθεί το κύμα στήριξης ακραίων θέσεων, όπως αυτές που εκφράζει η Λεπέν, στις επόμενες εκλογές, είναι κάτι παραπάνω ορατό. Και τότε, δύσκολα θα βρεθεί ένας νέος «Μακρόν», να το αναχαιτίσει, διότι θα έχει αποτύχει και αυτό το «πείραμα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης