Βραζιλία: Η αρχή του τέλους για τη Ρούσεφ

Βραζιλία: Η αρχή του τέλους για τη Ρούσεφ

Πολιτικός σεισμός από την απόφαση της Βουλής για αποπομπή της από το αξίωμα του προέδρου -Αν ηττηθεί στη Γερουσία θα αντικατασταθεί αυτόματα από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Μισέλ Τέμερ
 

Βραζιλία: Η αρχή του τέλους για τη Ρούσεφ
Ήταν η αρχή του τέλους για την Ντίλμα Ρουσέφ, την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα στην ιστορία της Βραζιλίας. 

Ήταν μία ταπεινωτική ήττα, ήταν μία καταστροφική για την ίδια ψηφοφορία στη Βουλή, το προτελευταίο βήμα για την αποπομπή της. Η ίδια από την πλευρά της έσπευσε να καταγγείλει "το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας", επισημαίνοντας ότι θα παλέψει σκληρά με καθαρή συνείδηση και ότι θα πάρει πίσω το αίμα τη με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου στη Γερουσία.

Το γεγονός ότι η βραζιλιάνικη Βουλή αποφάσισε υπέρ της αποπομπή της από το αξίωμα του προέδρου προκαλεί πολιτικό σεισμό στην ένατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς του Ρίο κι ενώ ο ιός Ζίκα εξακολουθεί να απειλεί τους πολίτες της χώρας. 
 
Αν ηττηθεί στη Γερουσία, όπου η διαδικασία θα διεξαχθεί τη 10η ή την 11η Μαΐου, η Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Μισέλ Τέμερ.

Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.
Κλείσιμο

Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου "Petrobas", στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

"Δεν εκφοβίζομαι, δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να παραλύσει. Έχω την ενέργεια, τη δύναμη και το θάρρος να αντιμετωπίσω αυτή την αδικία", υποστηρίζει από την πλευρά της η Ντίλμα Ρουσέφ υπογραμμίζοντας πως έχει «καθαρή συνείδηση» και πως οι κατηγορίες σε βάρος της είναι ανυπόστατες. 

Μεταξύ των κατηγοριών που βαραίνουν την Ρουσέφ είναι ότι η κυβέρνησή της είχε χρησιμοποιήσει παράνομα λογιστικά τεχνάσματα για να κινητοποιήσει, με δημόσια έξοδα, υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα πριν τις εκλογές. Η ίδια απαντά πως δεν υπήρχε τίποτε παράνομο στην τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί της. Η Ρουσέφ δείχνει ,μεταξύ άλλων, ότι πίσω από το πραξικόπημα της δημοκρατίας εναντίον της κρύβονται οι πολιτικοί της αντίπαλοι με πρώτο και καλύτερο τον αντιπρόεδρο, Μισέλ Τέμερ .

Η άνοδος και η πτώση της Ντίλμα Ρουσέφ 
  
Η Ντίλμα Ρουσέφ ορκίστηκε πρόεδρος τον Ιανουάριο του του 2011. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε  το ανώτατο αξίωμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Λίγους μήνες πριν είχε κερδίσει τις εκλογές τις πρώτες στις οποίες έλαβε μέρος έχοντας την υποστήριξη του προκατόχου και μέντορά της, Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα. Η πρώτη της προεδρική θητεία σημαδεύτηκε από οικονομική ύφεση στη Βραζιλία.

Ξαφνικά τον Ιούνιο του 2013, εκατομμύρια Βραζιλιάνων διαδηλώνουν για τις κακές δημόσιες υπηρεσίες, μόλις ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και ενώ η χώρα έχει αναλάβει και την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Το 2014 και μετά την διεξαγωγή του Μουντιάλ, η Ρουσέφ κατάφερε να επανεκλεγεί, κυρίως όμως χάρη στη στήριξη του Λούλα, αλλά με διαφορά μόλις τριών ποσοστιαίων μονάδων. Κι όταν ξεσπά το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στην "Petrobas", την οποία έλεγχε εξολοκλήρου, χρεώνεται το κόστος...

Το 50% των συμπολιτών της, επιθυμούν σήμερα την αποχώρησή της από τον προεδρικό θώκο. Ανάμεσά στους και ο αντιπρόεδρος της χώρας από το 2011, Μισέλ Τέμερ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας, ο οποίος από έχει αποχωρήσει πλέον από τον κυβερνητικό συνασπισμό και δείχνει έτοιμος να αναλάβει την θέση της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης