Το άγνωστο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν: Με μίνι φούστες και χωρίς μπούρκα οι γυναίκες

Το άγνωστο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν: Με μίνι φούστες και χωρίς μπούρκα οι γυναίκες

Ο Αμερικανός καθηγητής Bill Podlich αποτύπωσε με τον φακό του την ανέμελη ζωή των Αφγανών πριν την πολιτική αστάθεια στην χώρα και την ανάπτυξη του κινήματος των Ταλιμπάν

Το άγνωστο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν: Με μίνι φούστες και χωρίς μπούρκα οι γυναίκες
Το Αφγανιστάν σήμερα είναι ισλαμική δημοκρατία, οι Ταλιμπάν εξαπολύουν επιθέσεις στις κυβερνητικές, αλλά και στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και η ανθρωπιστική κρίση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην χώρα.

Όμως, κάποτε οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν ζούσαν ειρηνικά μια ανέμελη και ευτυχισμένη ζωή, αγόρια και κορίτσια είχαν ίσα δικαιώματα στην μόρφωση και ο τρόπος ζωής θύμιζε κατά πολύ τα δυτικά πρότυπα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την οικογένεια του Αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου της Αριζόνα, Bill Podlich, ο οποίος έζησε για δύο χρόνια στην Καμπούλ το 1967 και το 1968.

Κλείσιμο
Ο καθηγητής Podlich ταξίδεψε το 1967 στην Καμπούλ μαζί με την σύζυγό του Μάργκαρετ και τις δύο έφηβες κόρες του, Πέγκ και Τζαν για να εργαστεί σε Παιδαγωγικό Κολέγιο σε ένα πρόγραμμα με την συνεργασία της UNESCO.

Οι δύο κόρες της οικογένειας φοιτούσαν σε αμερικανικό σχολείο στην Καμπούλ και η οικογένεια δημιούργησε στενούς δεσμούς με τους ντόπιους. Ο καθηγητής Podlich ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος και τα δύο χρόνια παραμονής του στο Αφγανιστάν κατέγραψε με την κάμερά του τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους, στα σχολεία, στις αγορές, στα μέσα μετακίνησης.

Στις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Αμερικανού καθηγητή οι γυναίκες κυκλοφορούν χωρίς μπούρκα με μίνι φούστες, ψωνίζουν ελεύθερες στις υπαίθριες αγορές, οι κάτοικοι μοιάζουν ευτυχισμένοι και τον ελεύθερο χρόνο τους κάνουν εκδρομές και διασκεδάζουν.

Μετά από 33 χρόνια η κόρη του Αμερικανού καθηγητή Πεγκ και ο σύζυγός της Κλέιτον Έστερσον έδωσαν στην δημοσιότητα αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες για τις οποίες δήλωσαν ότι έχουν κατανοήσει την μεγάλη ιστορική τους σημασία και θέλησαν να τις μοιραστούν με όλο τον κόσμο.

Όταν οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 2013 στην ιστοσελίδα denverpost.com πολλοί Αφγανοί ενθουσιάστηκαν και έγραψαν τα σχόλιά τους για το πώς ήταν η χώρα τους 33 χρόνια πριν.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης