Δικαστής: Αθώος ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και β' βαθμού

Δικαστής: Αθώος ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και β' βαθμού

«Ο κατηγορούμενος έδρασε βιαστικά, ήταν απερίσκεπτος και έκανε χρήση υπερβολικής βίας», λέει η δικαστής για τον Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη σχετικά με τη δολοφονία της άτυχης Ρίβα Στέενκαμπ

Δικαστής: Αθώος ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και β' βαθμού
Απορρίπτει η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα την κατηγορία ότι ο Όσκαρ Πιστόριους δολοφόνησε εκ προμελέτης την 29χρονη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ. Παράλληλα, η δικαστής απέρριψε και την κατηγορία για φόνο β' βαθμού.

Συγκεκριμένα, η δικαστής απέκλεισε την ενοχή του Οσκαρ Πιστόριους για δολοφονία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

"Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία", δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.

Κλείσιμο
«Ο εισαγγελέας δεν απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης» δήλωσε η δικαστής.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο αυτή ήταν η βασική κατηγορία, την οποία προσπαθούσε να καταρρίψει η πλευρά του Παραολυμπιονίκη.

Προηγουμένως, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση, όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος «και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ότι ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή».

Η Νοτιοαφρικανή δικαστής απέρριψε, επίσης, κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.

Καθ' ολη τη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο Παραολυμπιονίκης δεν έχει σταματήσει να κλαίει, ενώ αναμένει την απόφαση για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013. 



Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία άρχισε σήμερα την ανάγνωση της ετυμηγορίας, εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε «διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο».



Ωστόσο έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν. «Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου», είπε η δικαστής.

«Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της»,  πρόσθεσε επισημαίνοντας την μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων , ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.



Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας , αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν «ανακριβή» απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι «αλάθητες».



«Κατά τη γνώμη μου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτό που εγνώριζαν προσωπικά και σε αυτό που άκουσαν να λέγεται από άλλους ή από τα μέσα ενημέρωσης», είπε.

«Είναι γεγονός ότι η υπόθεση προσέλκυσε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αμέσως μετά το γεγονός, και το γεγονός ότι έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά σπίτια, δεν βοήθησε επίσης», είπε.



Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλλιακή αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

«Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλλιακής ερωτικής σχέσης, ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του», είπε.







Καμία από τις δύο εκδοχές «δεν αποδεικνύει τίποτε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μία ερωτική σχέση είναι εξ ορισμού «δυναμική και απρόβλεπτη τον περισσότερο χρόνο». 



Λίγη ώρα αργότερα, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα διερωτήθηκε κατά πόσο ένας λογικός άνθρωπος θα αντιδρούσε με τον τρόπο που αντέδρασε ο Πιστόριους, λέγοντας πώς ό,τι φαινόταν λογικό το 1993 δεν είναι απαραιτήτως λογικό σήμερα.

Τόνισε, μάλιστα, πως η υπεράσπιση επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι η αναπηρία του αθλητή τον έκανε περισσότερο ευάλωτο, ωστόσο, επισήμανε πως αν πράγματι ο παραολυμπιονίκης είχε αντιληφθεί μία παρουσία στην κατοικία του θα μπορούσε να πάρει το κινητό τηλέφωνό του και να καλέσει την ασφάλεια, ή θα μπορούσε να βγει στο μπαλκόνι και να καλέσει σε βοήθεια.






Εντούτοις, όπως είπε εκείνος προτίμησε να κατευθυνθεί στο μπάνιο, όπου βρισκόταν κλειδωμένη η αγαπημένη του Ρίβα Στέενκαμπ με ένα όπλο.

Πολύς κόσμος έχει πέσει θύμα εγκληματικών ενεργειών, δήλωσε η Μασίπα, αλλά «τα θύματα δεν κοιμούνται με ένα όπλο κάτω από το μαξιλάρι τους».

Επιπλέον, επισήμανε πως ο κατηγορούμενος είχε αρκετό χρόνο να σκεφτεί πριν αντιδράσει, αλλά επέλεξε να πυροβολήσει προς την πόρτα του μπάνιου, την ώρα που «ένας λογικός άνθρωπος θα είχε προβλέψει ότι όποιος βρισκόταν πίσω από αυτή θα μπορούσε να πληγεί και να σκοτωθεί». Μάλιστα, επισήμανε πως ο αθλητής είναι ικανός στη χρήση των όπλων και είχε εκπαιδευθεί.

«Ο κατηγορούμενος απέτυχε να κάνει λογικά βήματα ώστε να αποφύγει τις συνέπειες; Ναι», δήλωσε η δικαστής και ολοκλήρωσε λέγοντας πως ο Πιστόριους «έδρασε πολύ βιαστικά, ήταν απερίσκεπτος και χρησιμοποίησε υπερβολική βία».

Η τελική ετυμηγορία αναμένεται αύριο το πρωί της Παρασκευής.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης