Η κυβέρνηση «δουλεύει» και τους βουλευτές της: Τους υπόσχεται ότι δεν θα ξαναψηφίσουν μέτρα

Η κυβέρνηση «δουλεύει» και τους βουλευτές της: Τους υπόσχεται ότι δεν θα ξαναψηφίσουν μέτρα

Οριακή η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Το... «τυρί» είναι ότι με την αξιολόγηση αλλάζει σελίδα η χώρα 

Η κυβέρνηση «δουλεύει» και τους βουλευτές της: Τους υπόσχεται ότι δεν θα ξαναψηφίσουν μέτρα
Σε οριακή κατάσταση είναι μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
, με πολλούς βουλευτές να ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές τους προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, με τους έμμεσους φόρους, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τον περιβόητο «κόφτη
Κλείσιμο
».

Χρειάστηκε να διαβεβαιώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε κλειστή ενημέρωση το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι θα είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν δημοσιονομικά μέτρα, για να ελέγξει τις αντιδράσεις και να περιορίσει τις ενστάσεις και τις τυχόν διαφοροποιήσεις. Η «υπόσχεση» Τσακαλώτου δόθηκε παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις και οι εκτιμήσεις οικονομολόγων, αλλά και οι προηγούμενες εμπειρίες από σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δείχνουν ότι η «βροχή» φόρων ποτέ δεν είναι αποτελεσματική και πως χρειάζονται διαρκώς αναπροσαρμογές στους στόχους – εξ ου και η ανάγκη θεσμοθέτησης του «κόφτη» για τις αποκλείσεις που παρουσιάζονται.

Η δοκιμασία που περνούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατή. Με το που κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο των 7500 σελίδων δέχθηκαν το «τρολάρισμα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία υπενθύμισε αυτό που έλεγε το νυν κυβερνητικό κόμμα όταν ήταν αντιπολίτευση, ότι δηλαδή οι βουλευτές δεν προλαβαίνουν καν να διαβάσουν τι καλούνται να ψηφίσουν. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι πρέπει ο βουλευτής να διαβάσει περισσότερες από 500 σελίδες ανά ώρα για να προλάβει να έχει γνώση πριν πάει στις συνεδριάσεις της Βουλής για τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ενδεικτικό της ακραίας κατάστασης στην οποία οδηγούνται οι κυβερνητικοί βουλευτές  - ίσως και ενόψει του ανασχηματισμού – είναι και το ξέσπασμα της Εύης Καρακώστα κατά των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που βγαίνουν εκτός του δικαιώματος αυτού με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα. Η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα εκλέγεται σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, είπε ότι είναι φοροφυγάδες αυτοί που πρέπει να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ!

Αλλά και το ενδεχόμενο να βρεθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν μαζί με εκείνους της ΝΔ τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, προκάλεσε ένα μικρό πανικό στο κυβερνών κόμμα, που προσπάθησε φιλότιμα επί διήμερο να αποτρέψει μία τέτοια στάση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρήθηκε κατά τα φαινόμενα εντελώς άβολο για τους κυβερνητικούς βουλευτές να εμφανίζονται στο ίδιο μπλοκ με τη ΝΔ σε αυτό το μείζον κοινωνικό θέμα, ιδίως όταν το ίδιο θα συμβεί και με τη διάταξη για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίμονη σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για την πρόθεσή της σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και μάλλον καταφέρνει να «πείσει» τη ΝΔ να μην ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση, αφού η Συγγρού δείχνει διάθεση να αλλάξει στάση τελικά και να καταψηφίσει.

Το… «τυρί» με το οποίο καλούνται οι κυβερνητικοί βουλευτές να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, χωρίς διαρροές στο γενικό, αλλά με πιθανότητες διαφοροποιήσεων και κριτικών σε επιμέρους, είναι ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αλλάξει σελίδα η πορεία της οικονομίας και της χώρας συνολικά. Ότι με τη μεγάλη δόση που θα απελευθερωθεί για τη χώρα με την αξιολόγηση θα αποπληρωθούν οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, θα επιταχυνθεί η ροή κοινοτικών πόρων και θα μπει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με προοπτική να βγει και η χώρα στις αγορές το 2017.

Σημειωτέον ότι το πολυνομοσχέδιο θα μπει στις επιτροπές της Βουλής της Πέμπτη και αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης