Προεξοφλεί συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση και ετοιμάζει το «παράλληλο πρόγραμμα»

Προεξοφλεί συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση και ετοιμάζει το «παράλληλο πρόγραμμα»

Ανοιχτά τα κεντρικά ζητήματα για 100 δόσεις και πλειστηριασμούς
 

Προεξοφλεί συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση και ετοιμάζει το «παράλληλο πρόγραμμα»
Βέβαιη θεωρεί η κυβέρνηση τη συμφωνία με τους δανειστές εντός των επόμενων ημερών και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, που δεν αφορούν μόνο το νέο πακέτο προαπαιτούμενων και το ασφαλιστικό, αλλά και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».

Το υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για επικείμενη συμφωνία, ώστε να εκταμιευτούν την Δευτέρα τα δύο δισ ευρώ της πρώτης υποδόσης, αλλά και να μπει στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά την αποδέσμευση της διαδικασίας αυτής από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Κλείσιμο
Κεντρικά ζητήματα παραμένουν μεν ανοιχτά στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς, τις 100 δόσεις και άλλα, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω παράτασης της διαπραγμάτευσης και άρα η συμφωνία θα καταστεί δυνατή, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το σημείο που έχει φτάσει ή που θεωρεί ότι θα φτάσει η σύγκλιση με τους εταίρους.
 
Το πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα όμως της κυβέρνησης είναι μεγάλο, ακόμη κι αν επέλθει ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός στην παρούσα φάση: αμέσως με τη συμφωνία, θα τεθεί επί τάπητος το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων (περί τα 35 μέτρα), αλλά και το νέο ασφαλιστικό, ώστε με την ψήφισή τους να ολοκληρωθεί στις αρχές έως μέσα Δεκεμβρίου η πρώτη αξιολόγηση, που θα επιτρέψει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Το πακέτο αυτό θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο, όσο κι να θεωρούνται αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και σε άλλους τομείς.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου να παραδώσουν μέχρι την Παρασκευή σημειώματα με τις προτεραιότητες ανά τομέα, προκειμένου να προχωρήσει το παράλληλο πρόγραμμα. Να δρομολογηθούν δηλαδή πρωτοβουλίες και νομοθετήματα, που δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο.

«Αλίμονο αν περιοριστούμε στη διαχείριση της συμφωνίας, χρειάζεται να προχωρήσουμε στις προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Ανάμεσα στα νομοσχέδια που ήδη συζητούνται και προωθούνται στο πλαίσιο αυτό είναι εκείνα για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, για τα βοσκοτόπια, τις συμβάσεις του δημοσίου, ενώ σειρά θα πάρουν παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και της Δημόσιας Διοίκησης, οι ρυθμίσεις για το περιουσιολόγιο και άλλες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης