Εφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Μανίκας

Εφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Μανίκας

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο ιδρυτής του ΟΚΑΝΑ και βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ - Είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές του 2014

Εφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Μανίκας
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Στέφανος Μανίκας, ιδρυτής του ΟΚΑΝΑ και βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ - Είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη («τρίτος πόλος») στις ευρωεκλογές του 2014. 

Ο Στέφανος Μανίκας γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα, ενώ είχε καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους Κώστα Λαλιώτη και Δημήτρη Ρέππα. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1978 ως το 1984, διαδεχόμενος τον Στέφανο Τζουμάκα. Είναι ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης. Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (αντικαταστάθηκε από την Μαρία Αρσένη). Υπήρξε γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994.

Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α' Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003. Επίσης, είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη στις ευρωεκλογές του 2014. 

Η κηδεία του θα γίνει στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Θεοδωράκης: Ο Στέφανος Μανίκας με μύησε στην πολιτική

«Ο Στέφανος Μανίκας ήταν ο άνθρωπος που με μύησε στην πολιτική,  στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής αθωότητας» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.  

Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Στέφανου Μανίκα, ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει για τον Στέφανο Μανίκα: «Αισιόδοξος, ορμητικός αλλά και διαλλακτικός, γεμάτος ιδέες για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, για την κοινωνική δικαιοσύνη για την Ευρώπη των λαών. Ο Στέφανος Μανίκας έφυγε νέος. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη των ήσυχων γηρατειών. Πέρασε πολλά , κέρδισε και έχασε στην πολιτική του διαδρομή. Εγώ και πολλοί σαν κι εμένα του χρωστάμε πολλά. Θα τον θυμάμαι, θα τον θυμόμαστε».

Θεοχαρόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με οδύνη τον σύντροφο Στέφανο Μανίκα

Σε δήλωσή του για την απώλεια του Στέφανου Μανίκα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζει πως η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με οδύνη σήμερα τον σύντροφό της, τονίζοντας πως πάλεψε με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια την περιπέτεια στην υγεία του. 

«Ο Στέφανος Μανίκας ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε σταθερή και πολύτιμη συνεργασία με το κόμμα μας αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία της σοσιαλδημοκρατίας. Η μακρά διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ, η συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ενταγμένη στην μεγάλη ιδέα της σύγκλισης των δυνάμεων του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας», αναφέρει, προσθέτοντας πως «οι ιδέες του, οι ανησυχίες του και οι αγώνες του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη στον προοδευτικό κόσμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης