Κομισιόν: Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ «καίνε» την Άγκυρα στην έκθεση προόδου

Κομισιόν: Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ «καίνε» την Άγκυρα στην έκθεση προόδου

Τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Κομισιόν: Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ «καίνε» την Άγκυρα στην έκθεση προόδου
Τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει το κυριαρχικό δικαίωμα όλων των κρατών-μελών να συνάπτουν συμφωνίες και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η συμπερίληψη των τουρκικών απειλών, αλλά και των «ενεργειών» στην έκθεση, έγινε χθες το βράδυ από τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, έπειτα από επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο νέο πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και των Συμπερασμάτων του 2006 και του 2013.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο και δεν έχει εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Προστίθεται, δε, ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, όπως στην περίπτωση του ΟΟΣΑ.

Η ΕΕ παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Στα Συμπεράσματα επαναλαμβάνεται η εν λόγω παρότρυνση της Κομισιόν, ενώ ζητείται και η αποφυγή «προκλητικής δράσης».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου τους χώρου, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Διαβάστε την έκθεση προόδου για την Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης