Αναστασιάδης: Διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού

Ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ο πρόεδρος της Κύπρου, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Λευκωσία

Αναστασιάδης: Διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού
Μόλις ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι υπήρξε ομοφωνία και αποφασίστηκε όπως ο Κύπριος Πρόεδρος ακυρώσει την συμμετοχή του στην μεθαυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Παράλληλα θα τερματιστεί η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις μέχρι να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, διευκρίνισε πριν λίγο ότι η απόφαση που λήφθηκε στο έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αφορά την αναστολή της συμμετοχής τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό σημαίνει διακοπή των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πριν λίγη ώρα ο ΟΗΕ, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για τις αποφάσεις της Λευκωσίας , είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου με τον απεσταλμένο του Μπαν Γκι Μουν. Κ. Άιντα. Ο ΟΗΕ αναμένεται να ενημερωθεί τώρα για την απόφαση της Λευκωσίας.
Κλείσιμο

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ομόφωνα καταδίκασε και αποφάσισε να καταγγείλει τη τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην ΑΟΖ. Όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί η στάση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας. Η Λευκωσία καλεί την ΕΕ να αντιδράσει.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με οργανισμούς και κυβερνήσεις με στόχο την ενημέρωση τους για τη στάση της Τουρκίας.

Επαφές πραγματοποιούνται και με την ιταλοκορεταική κοινοπραξία ENI-KOGAS η οποία κάνει γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 στη κυπριακή ΑΟΖ. Η κοινοπραξία δεν σκοπεύει να διακόψει τις εργασίες της παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης