Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι!

Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι!

Τι απαντάμε κάθε φορά που μας ρωτάνε διάφορα αξιοπερίεργα όπως, “Που βρισκόμουν πριν γεννηθώ;”, “Γιατί τρώμε τα ζώα;”, “Γιατί τα αγόρια κοιτάζουν κάτω από τις φούστες των κοριτσιών;”, “Οι δεινόσαυροι ήταν ευτυχισμένοι;”.

Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι!
Πώς να μοιραστούμε με τα παιδιά μας τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν για τη ζωή; Ποια “πανοπλία” μπορούμε να φορέσουμε όταν μας βομβαρδίζουν με ερωτήματα σχετικά με το θάνατο, το καλό, το κακό, το σωστό, το λάθος, την αλήθεια, το θάρρος κ.ο.κ.; Τι απαντάμε κάθε φορά που μας ρωτάνε διάφορα αξιοπερίεργα όπως, “Που βρισκόμουν πριν γεννηθώ;”, “Γιατί τρώμε τα ζώα;”, “Γιατί τα αγόρια κοιτάζουν κάτω από τις φούστες των κοριτσιών;”, “Οι δεινόσαυροι ήταν ευτυχισμένοι;”.

Δύο συγγραφείς, η Nicole Prieur και η Isabelle Gravillon μετατρέπουν τις παραπάνω δύσκολες αποστολές σε παιχνίδι μέσα από το βιβλίο που φέρει τον τίτλο “Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι”. Για τις δημιουργούς του υπέροχου αυτού βιβλίου τέτοιου είδους ερωτήσεις, που πολλές φορές εμείς οι μεγάλοι προσπερνάμε με αέρα “όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις”, συνιστούν έναν θησαυρό που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος. Στο βιβλίο αυτό, οι δύο καταξιωμένες συγγραφείς, με εύστοχα παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές, καθοδηγούν τους γονείς ώστε, αξιοποιώντας τις απορίες των παιδιών, να τα βοηθήσουν ν' αντιληφθούν την αξία του στοχασμού, να διευρύνουν τις αναζητήσεις τους, να μάθουν να βρίσκουν λύσεις, να γίνουν πιο ελεύθερα και να διαμορφώσουν μία συγκροτημένη προσωπικότητα.

Κλείσιμο
Όπως σημειώνουν άλλωστε οι δύο κυρίες: “Το να φιλοσοφεί κάποιος μαζί με τα παιδιά είναι πολύ πιο απλό απ' ό,τι φαίνεται. Δεν αφορά μόνο τη διδασκαλία της φιλοσοφίας ή των φιλοσόφων, αλλά στοχεύει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη διεύρυνση του ερωτηματολογίου τους. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, κινητοποιούμε την ικανότητά τους να διατυπώνουν συλλογισμούς, τα προετοιμάζουμε να ζήσουν σε έναν κόσμο μέσα στον οποίο πρέπει πολύ συχνά να δρούμε χωρίς να έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτοί οι φιλοσοφικοί περίπατοι, όταν γίνονται μία οικεία και οικογενειακή εμπειρία, μπορούν να τροφοδοτήσουν έναν διεγερτικό διάλογο μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, μπορούν να φέρουν κοντά διαφορετικές γενιές και να μας βοηθήσουν όλους να μεγαλώσουμε, όποια ηλικία κι αν έχουμε...”   

Info: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Μεταίχμιο” 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης