Ηλικιωμένοι εξπέρ στο Διαδίκτυο

Ηλικιωμένοι εξπέρ στο Διαδίκτυο

Άτομα άνω των 50 ετών γνωρίζουν τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας και εισέρχονται στον ψηφιακό κόσμο με τη βοήθεια της COSMOTE

Ηλικιωμένοι εξπέρ στο Διαδίκτυο

Άτομα άνω των 50 ετών γνωρίζουν τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας και εισέρχονται στον ψηφιακό κόσμο με τη βοήθεια της COSMOTE.

Τα μάτια τους στον κόσμο του Διαδικτύου ανοίγουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, ανακαλύπτοντας τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει ο κυβερνοχώρος και οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα όλων.

Η αντίσταση στη χρήση του υπολογιστή και του internet που κάποτε εμφάνιζαν τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς παρά το γεγονός ότι η εξοικείωση με την τεχνολογία παραμένει δύσκολη, είναι πολλοί οι άνω των 60 που αποφασίζουν να αποκτήσουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες και να «σερφάρουν» online. Ακόμα και οι αρχάριοι αντιλαμβάνονται πια ότι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, η χρήση των τεχνολογικών εργαλείων και των «έξυπνων» συσκευών διευκολύνει στο έπακρο τη ζωή τους, ενώ το αίσθημα ότι μπορούν να «δικτυώνονται» βελτιώνει τις εγκεφαλικές και νοητικές λειτουργίες τους.

Ενδεικτική της ανάγκης των ηλικιωμένων για μάθηση και διείσδυση στις νέες τεχνολογίες , αποτελεί η μαζική προσέλευσή τους στο πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» που υλοποιεί  o φορέας «50 και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Από την αρχή του προγράμματος, 2.500 άνθρωποι τρίτης ηλικίας έχουν γίνει «ψηφιακοί», ενώ φέτος υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες θα φτάσουν τους 5.000.

Άτομα άνω των 50 ετών κατακλύζουν τις αίθουσες των εκπαιδευτικών κέντρων στο Δήμο Πειραιά, στο Δήμο Αμαρουσίου, στο Δήμο Αγίου Δημητρίου και στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, και μαθαίνουν -υπό την καθοδήγηση των ειδικών- πώς να ενημερώνονται διαδικτυακά, πώς να αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο και να πώς οργανώνουν εύκολα τις καθημερινές δραστηριότητές τους. 

Επιδεικνύοντας υπομονή αλλά και υπομονή γνωρίζουν τα «μυστικά» της αφής, «σερφάρουν» στο Google, δημιουργούν λογαριασμούς e-mail, Facebook και Skype μαθαίνοντας να επικοινωνούν με τον «έξω» κόσμο, ενώ έρχονται σε επαφή με εργαλεία που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη (αναζήτηση πληροφοριών για δημόσιες υπηρεσίες, για ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, για ηλεκτρονικές πληρωμές και ό,τι άλλο τους ενδιαφέρει).

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

«Τώρα που είμαι συνταξιούχος και βρίσκομαι στο σπίτι, θέλω να μπορώ να χρησιμοποιώ το λάπτοπ για να συνομιλώ με φίλους και συγγενείς που βρίσκονται μακριά» λέει στο protothema.gr η 64χρονη Μαίρη Διούδη που παρακολουθεί τα δωρεάν σεμινάρια στο εκπαιδευτικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου. «Η τεχνολογία δεν είναι της εποχής μου» συνεχίζει, εκφράζοντας ωστόσο την επιθυμία να τη μάθει για να τη χρησιμοποιεί μόνη της χωρίς να αναγκάζεται να απευθύνεται σε τρίτους ακόμα και για την πιο απλή ενέργεια. «Η γνώση μου βελτιώνεται καθημερινά με τα μαθήματα.  Διαβάζω ότι σε λίγα χρόνια τα πλήκτρα στις συσκευές θα καταργηθούν, επομένως θέλω να γνωρίζω πώς να χειρίζομαι τις οθόνες αφής» συμπληρώνει. 

Στο ίδιο εκπαιδευτικό κέντρο η κυρία Αγγελική, ετών 67, δηλώνει ενθουσιασμένη που μαθαίνει να χρησιμοποιεί συσκευή τάμπλετ για να διαβάζει ειδήσεις, να βλέπει βίντεο στο YouTube και να διευρύνει τις εγκυκλοπαιδικές της γνώσεις μέσα από το Διαδίκτυο. «Έμαθα αγγλικά μέσα από το τάμπλετ» μάς λέει υπερήφανα μετά το τέλος του σεμιναρίου που παρακολούθησε με μεγάλη προσήλωση. «Τώρα θέλω να μάθω και να γράφω, να βλέπω ταινίες και να αναζητώ οτιδήποτε με ενδιαφέρει στην καθημερινότητά μου». 

Το βιβλίο «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» που υπογράφει η κυρία Μυρτώ Ράγγα, επιστημονική υπεύθυνη της 50 και Ελλάς, είναι ανοιχτό σε όλα τα θρανία. Τα τάμπλετ σε λειτουργία ακριβώς δίπλα από αυτό, ενώ τα τετράδια γεμίζουν με σημειώσεις από τον προτζέκτορα που χρησιμοποιεί η καθηγήτρια Πληροφορικής κυρία Μαρία Αποστολίδου. Αυτό είναι το σκηνικό στο εκπαιδευτικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου όπου φιλοξενούνται 20 «μαθητές» που παρακολουθούν επιμελώς κάθε σεμινάριο. 

«Την πρώτη φορά έρχονται διστακτικά, καθώς δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει στο παρελθόν συσκευές αφής, αλλά καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν» εξηγεί η κυρία Αποστολίδου και συνεχίζει: «Παρά τον αρχικό προβληματισμό, αισθάνονται ότι την επόμενη φορά θα τα πάνε καλύτερα. Τους μαθαίνουμε τα πάντα εδώ, ξεκινάμε από το μηδέν. Μαθαίνουν πώς να ανοίγουν τη συσκευή, πώς να χρησιμοποιούν το google, το google maps, το YouTube, ακόμα και τα social media. Τους εξηγούμε τι είναι το Facebook και τους αφήνουμε ελεύθερους να αποφασίσουν αν θέλουν να δημιουργήσουν προφίλ σε αυτό. Αρκετοί το κάνουν και μάλιστα επικοινωνούν μαζί μας μέσω αυτού. Τους γνωρίζουμε τις δυνατότητες του Skype, αλλά και πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ακόμα και για το πιο απλό πράγμα στην καθημερινότητά τους, όπως το ξυπνητήρι και οι ειδοποιήσεις. Επιπλέον μαθαίνουν να κάνουν αντιγραφή και επικόλληση κειμένου για να στέλνουν ευχές στα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Έρευνα: Τα ψηφιακά μέσα αλλάζουν την ζωή των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας

«Τώρα που είμαι συνταξιούχος και βρίσκομαι στο σπίτι, θέλω να μπορώ να χρησιμοποιώ το λάπτοπ για να συνομιλώ με φίλους και συγγενείς που βρίσκονται μακριά»

Σύμφωνα με ερευνητική μελέτη  που πραγματοποίησε στους συμμετέχοντες του προγράμματος η «50 και Ελλάς»:

- Το 88% πιστεύει ότι το Διαδίκτυο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και ότι η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζει ισότητα και ελευθερία.

- Το 86% υποστηρίζει πως ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο εάν η πλοήγηση γινόταν πιο εύκολη.

- Το 73% θεωρεί ότι με τα μαθήματα απέκτησε πρόσβαση σε πληροφόρηση και ειδήσεις. 

- Το 67% ότι μπορεί πλέον να επικοινωνήσει καλύτερα με συγγενείς και φίλους.

- Το 54% ότι έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει πιο ενεργά στα κοινά.


INFO:
Στα μαθήματα του Πειραιά, μπορούν να πάρουν μέρος και οι κάτοικοι από τον Δήμο του Περάματος. Επίσης, το κέντρο του Αμαρουσίου, φιλοξενεί και τους κατοίκους των όμορων Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης και Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, τα μαθήματα συνεχίζονται στα εκπαιδευτικά κέντρα του Αγ. Δημητρίου -με τη συμμετοχή κατοίκων από τους όμορους Δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Δάφνης-Υμηττού και των Αγ. Αναργύρων-Καματερού -με συμμετοχές από τους Δήμους Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Πετρούπολης. Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν για τους δημότες.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον φορέα «50 και Ελλάς» στα τηλέφωνα: 211-7100203 και 6987-221156.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης