Τρεις εξωπλανήτες με ελληνικά ονόματα

Τρεις εξωπλανήτες με ελληνικά ονόματα

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση «βάφτισε» 14 άστρα και 31 εξωπλανήτες - Ηπατία, Αρίων και Θεστιάς θα ονομάζονται τρεις από τους εξωπλανήτες

Τρεις εξωπλανήτες με ελληνικά ονόματα
Τρία ονόματα από την Αρχαία Ελλάδα επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκείνα που δόθηκαν σε 14 άστρα και 31 εξωπλανήτες, από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού «NameExoWorlds». Τα ονόματα Υπατία, Αρίων και Θεστιάς, δόθηκαν σε τρεις εξωπλανήτες, μετά από μεγάλη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 573.000 άνθρωποι, από 182 χώρες.

Η επίσημη ονοματοδοσία είναι αρμοδιότητα της IAU, που ιδρύθηκε το 1919 και αποδέχεται ή απορρίπτει τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, στα «βαφτίσια» συμμετείχε μαζικά η παγκόσμια κοινή γνώμη, τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται για την αστρονομία - και είναι πολλοί, όπως φαίνεται. Τα νέα ονόματα - συνήθως από την μυθολογία - θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα επιστημονικά ονόματα. Το κοινό ψήφισε ανάμεσα σε συνολικά 274 ονόματα, που είχαν προταθεί από αστρονομικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Κλείσιμο
Ελληνικό «χρώμα» έχουν ο εξωπλανήτης Edasich b (ή iota Draconis b) που ονομάσθηκε «Υπατία» (πρόταση από την Ισπανία), ο εξωπλανήτης 18 Delphini b που ονομάσθηκε «Αρίων» (πρόταση από την Ιαπωνία), και ο εξωπλανήτης Pollux b (ή beta Geminorum b) που ονομάσθηκε «Θεστιάς» (πρόταση από την Αυστραλία).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης