Άνοιξε τις πύλες της η διεθνής έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη

Άνοιξε τις πύλες της η διεθνής έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη

Θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου

Άνοιξε τις πύλες της η διεθνής έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη
Παρουσία του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και του Προέδρου της τιμώμενης χώρας Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο άνοιξε απόψε τις πύλες της η 66η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 12 Οκτωβρίου.

 Στην φετινή έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 7000 εκθέτες από 100 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - ενώ αναμένονται τουλάχιστον 300.000 επισκέπτες. Μεταξύ των διακεκριμένων συγγραφέων οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα τους στην φετινή διοργάνωση είναι ο Πάουλο Κοέλιο για το «Μοιχεία» και ο Κεν Φόλετ για το τρίτο μέρος της τριλογίας του. Απόψε όμως επρόκειτο να εμφανιστεί στην Έκθεση και ο πρώην Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, με αφορμή της κυκλοφορία ενός ακόμη βιβλίου με απομνημονεύματά του.

Κλείσιμο
Με το άνοιγμα της Έκθεσης ανακοινώθηκαν και οι 13 νικητές των φετινών βραβείων λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Κύπρια Επίτροπο Πολιτισμού Ανδρούλα Βασιλείου - ανάμεσά τους και ο Μάκης Τσίτας. «Το βραβείο έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις πωλήσεις εκτός συνόρων, να προωθήσει την μετάφραση, τις εκδόσεις και την ανάγνωση λογοτεχνίας από άλλες χώρες και να βοηθήσει τους συγγραφείς να προσελκύσουν αναγνώστες από άλλες χώρες», δήλωσε η κυρία Βασιλείου και σημείωσε ότι από το 2009 η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει την μετάφραση σε 20 ευρωπαϊκές γλώσσες, έργων των 56 από τους 59 νικητές των βραβείων. Εκτός αυτού, το βραβείο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.
Κεντρικό θέμα και στην φετινή Έκθεση είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλέον ο κλάδος του βιβλίου παγκοσμίως, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο ανταγωνισμός από τα e-book. Στην Γερμανία, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014 πωλήθηκαν 7,3% λιγότερα βιβλία από ό,τι πέρυσι.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Έκθεση σε κλειστή δεξίωση προς τιμήν του Φινλανδού Προέδρου, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή αγορά, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε διεθνή νομοθεσία για το διαδίκτυο».

Από ελληνικής πλευράς, στην Έκθεση της Φρανκφούρτης συμμετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και 11 εκδοτικοί οίκοι. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης η ελληνική αποστολή, η οποία συμμετέχει υπό τον τίτλο «books - ideas», διοργανώνει προβολές, πάνελ συζητήσεων, παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια, με σκοπό την ανανέωση της ελληνικής παρουσίας και την προβολή του ελληνικού βιβλίου.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης