«Έξι το πρωί» από την θεατρική ομάδα Blitz

«Έξι το πρωί» από την θεατρική ομάδα Blitz

Η θεατρική ομάδα που έχει εντυπωσιάσει την Ευρώπη, επιστρέφει μετά από τριετή περιοδεία στην Ελλάδα με ένα νέο έργο

«Έξι το πρωί» από την θεατρική ομάδα Blitz
Ένας χλωμός, ψυχρός ήλιος φωτίζει την σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην πρεμιέρα της παράστασης «6 a.m. How to disappear completely» (6:00 π.μ. Πώς να εξαφανιστείς τελείως) που παρουσιάζει από τις 9 Οκτωβρίου η
 πρωτοποριακή ομάδα blitz - Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής- στη Στέγη. Η παράσταση είναι το νέο εγχείρημα της ομάδας και μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα θα ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Κλείσιμο
Με οδηγό την ποίηση του Φρίντριχ Χέλντερλιν και σημείο αναφοράς τις ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι Σολάρις (1972) και Στάλκερ (1979) οι blitz δημιουργούν ένα εξωπραγματικό σύμπαν που δεν διέπεται από τους λόγους της λογικής.

Το ποίημα αναφέρεται στην ιστορία ενός ανθρώπου που θρηνεί για το θάνατο της ερωμένης του αλλά παρά τον πόνο του δεν γίνεται κυνικός και καταφέρνει να βρεθεί σε ένα μεταφυσικό ξέφωτο.

Το σκηνικό παραπέμπει σε ένα ερειπωμένο εργοστάσιο που βρίσκεται στις παρυφές μιας πόλης όπου μια ομάδα από καταληψίες «αναζητά ένα άλλο κόσμο μέσα από τις περιπέτειες του δικού μας κόσμου». Στόχος της παράστασης είναι να προτείνει ένα νέο σύστημα αντίληψης και να συγκρουστεί με την αφήγηση που μας περιβάλλει η οποία συχνά είναι μονόδρομος.

Εξαιρετικά σκηνικά και φωτισμός, δίνουν τον τόνο για αυτή τη μεταφυσική παρουσίαση της περιθωριοποίησης, η οποία γίνεται όμως μέσα από μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση. Το ποίημα του Γερμανού ρομαντικού, το οποίο επαναλαβάνεται κατά την διάρκεια της παράστασης, παίρνει άλλο ύφος ανάλογα με τον ηθοποιό που το απαγγέλει, άλλοτε σκοτεινό, άλλοτε αφελές, άλλοτε παράταιρο.

Είναι μια παράσταση για μυημένους θεατές, η οποία με την χρήση του ήχου (λαμαρίνες σείονται, πέτρες πέφτουν στη σκηνή της Στέγης, καπνοί μπερδεύουν τον θεατή) καταφέρνει να δώσει μια σύγχρονη πιο βίαιη ανάγνωση ενός κειμένου που προέρχεται από μια παραδοσιακά ρομαντική σκηνή. Εξαιρετική η σκηνή, όπου ένας αυτοσχέδιος πύργος, γυρίζει από τους ηθοποιούς με γρήγορους ρυθμούς επι σκηνής. 

Ίσως η διάρκεια βέβαια θα ήταν καλύτερο να ήταν μικρότερη με το editing, αυτού του θεατρικού σινεμά να είναι πιο «σφιχτό». 



Συντελεστές
Σκηνοθεσία: blitz theatre group
Δραματουργία: blitz theatre group, Νίκος Φλέσσας, Stefanie Carp
Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Coti K
Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Νικολαΐδης

Ερμηνεύουν: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Μιχάλης Κίμωνας, Άρης Μπαλής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους στις 9, 10, 11, 16, 17 & 18/10
- See more at: http://www.in.gr/entertainment/theater/plays/article/?aid=1500031605#sthash.cEIHSiWG.dpuf
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης