Ο ανιψιός του Κάστρο: «Δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία»

Ο ανιψιός του Κάστρο: «Δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία»


Σοκαρισμένος από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι, ο Κουβανός πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, στην χτεσινή ομιλία του στην Αθήνα, καταδικάσε την τρομοκρατία.

Ο ανιψιός του Κάστρο: «Δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία»
Η επίσκεψη του ανιψιού του Φιντέλ Κάστρο και γιου του τωρινού Προέδρου Ραούλ Κάστρο, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν στην Ελλάδα,  του «μονόφθαλμου» όπως είναι το παρατσούκλι του στην Κούβα- εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε ως εθελοντής στον εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα- συνέπεσε με το τραγικό γεγονός της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε, τη στιγμή της εισβολής των τρομοκρατών, ο ίδιος βρισκόταν στο Παρίσι, 2.5 χλμ μακριά από το σημείο της επίθεσης: «Την ώρα που ερχόμασταν στην Ελλάδα, μια χώρα που θέλαμε τόσο πολύ να γνωρίσουμε, περνώντας από το Παρίσι βρεθήκαμε κοντά στην τρομοκρατική ενέργεια που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Βρισκόμασταν γύρω στα 2,5 χλμ. όταν έφτασε η είδηση στ' αυτιά μας, ένα από τα χειρότερα γεγονότα που έχουν συμβεί, το οποίο μας θύμισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κούβα τα τελευταία 56 χρόνια».

Κλείσιμο
Ο Κουβανός πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, στην χτεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στον αθηναϊκό κινηματογράφο Αλκυονίς (8/1), με αφορμή την παρουσιάση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος, καταδίκασε την τρομοκρατία, μίλησε για τα βαθιά αίτια της και εξύμνησε την Ελλάδα για την τεράστια συμβολή της στον δυτικό πολιτισμό. «Δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία» είπε ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν. Και συνέχισε: «Ούτε και δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπισή της. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ευθεία και κατά μέτωπο. Οι τρομοκράτες είναι οι άνθρωποι που καταφεύγουν στη βία για να προκαλέσουν πόνο σε αθώους ανθρώπους αλλά οι αιτίες της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο σοβαρές και πολύ πιο βαθιές».

Για τη σημασία της Ελλάδας και τον ρόλο που έπαιξε στην ανθρωπότητα, ο Κάστρο Εσπίν είπε: «Είναι σημαντικό να λέω από δω από την Αθήνα, που συμβολίζει τόσα πράγματα για τον δυτικό πολιτισμό, από μια χώρα που έπαιξε τεράστιο ρόλο για την ανθρωπότητα, ότι η αλληλεγγύη σας και όλες σας οι ενέργειες υπήρξαν στήριγμα και βοήθεια στον αγώνα του κουβανικού λαού για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι πέντε Κουβανοί πατριώτες που ήταν φυλακισμένοι πάνω από 16 χρόνια στις ΗΠΑ.

Μιλώντας για τον θείο του, Φιντέλ Κάστρο, ανέφερε πως «είναι 88 χρόνων, είναι καλά τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική του υγεία, γράφει και ερευνά διάφορα ζητήματα, δεν δημοσιεύει όμως πολλά»

Το πρόγραμμα του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις του με τον Μίκη Θεοδωράκη και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επισκέψεις ιστορικών χώρων που συμβολίζουν την αντίσταση σε διαφορετικές εποχές. Μεταξύ αυτών η Γέφυρα του Γοργοπόταμου, το Χάνι της Γραβιάς, το πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ και το μουσείο Μακρονησιωτών εξορίστων και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης .

Μηχανικός με Master στις Διεθνείς Σχέσεις και ερευνητής θεμάτων σχετικών με την Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα, ο γιος του Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο, είναι σημαίνων φιγούρα στην πολιτική και λογοτεχνική ζωή της Κούβας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Είναι ο ιδιαιτέρος του Προέδρου και σύμφωνα με τις προβλέψεις ο επόμενος Πρόεδρος της Κούβας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης