Wall Street: Ράλι για τον S&P 500 έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Ράλι για τον S&P 500 έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Νέα ρεκόρ για τους δείκτες - Για πρώτη φορά πάνω από τις 5.300 μονάδες ο δείκτης βαρόμετρο

28063154
Σε ιστορικό υψηλό έκλεισαν την Τετάρτη οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν μηνιαία αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή μικρότερη από την αναμενόμενη.

Ο S&P 500 ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 5.300 μονάδες παρουσιάζοντας άλλη μία ισχυρή επίδοση από τις αρχές του έτους, καθώς έκλεισε με άνοδο 1,17% στις 5.308 μονάδες. Νέο ρεκόρ σημείωσε και ο Nasdaq, ο οποίος ενισχύθηκε 1,40% στις 16.742 μονάδες, ενώ σε υψηλό έφτασε και ο Dow Jones, κλείνοντας στις 39.908 μονάδες με κέρδη 0,88%.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 3,5% τον Μάρτιο. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,4% -όση είχε καταγράψει ο δείκτης τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε ετήσια άνοδο 3,6%, ενώ σε επίπεδο μήνα ενισχύθηκε 0,3%, χαμηλότερα από την αύξηση 0,4% του Μαρτίου και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, αμετάβλητες παρέμειναν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,4%. Οι δύο εκθέσεις ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων σύντομα, ενώ πλέον η πιθανότητα να γίνει η πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έχει αυξηθεί στο 71,9%.

«Οι αγορές ήθελαν πραγματικά αυτές οι εκθέσεις να είναι ήπιες και πήραν αυτό που ήθελαν», δήλωσε στο CNBC ο Μπράιαν Νικ του Macro Institute, προσθέτοντας ότι αυτές οι μετρήσεις εδραιώνουν την πεποίθηση ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους. «Εταιρείες όπως η Nvidia και άλλα πολλά δυνατά ονόματα θα επωφεληθούν από την πτώση των επιτοκίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, την πεποίθησή του πως η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα για «λίγο περισσότερο» επισήμανε ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη, Νιλ Κασκάρι, θεωρώντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα είναι αρκούντως περιοριστικά. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τις επιπτώσεις των αυξήσεων στα επιτόκια», είπε σε εκδήλωση στη Βόρεια Ντακότα, προσθέτοντας πως η οικονομία είναι πιο ανθεκτική από ό,τι περίμενε ο ίδιος και δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από τα υψηλά επιτόκια».

Εξάλλου, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έφεραν πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων τουλάχιστον κατά εννέα μονάδες βάσης, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί στο 4,35% και το 2ετές στο 4,73%. Σχεδόν σε υψηλό μήνα έφτασε ο χρυσός, με την τιμή σποτ να ενισχύεται πάνω από 1% στις 2.386 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στο +1,5% βρέθηκε το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου, που έκλεισε στις 2.394 δολάρια η ουγγιά.

Με κέρδη έκλεισε και το πετρέλαιο, με το αργό τύπου West Texas Intermediate να προσθέτει 0,8% στα 78,63 δολάρια το βαρέλι και το Brent να κερδίζει 0,5% στα 82,75 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Σλοβακία: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στην κοιλιά - Δείτε βίντεο

Τουρκία: Διαβόητος αρχηγός συμμορίας συνελήφθη στην Αθήνα μετά από συνεργασία ΕΥΠ - τουρκικών Αρχών

Γενέθλια και τούρτα-έκπληξη με το θρυλικό Αβέρωφ για τον ναύαρχο Αποστολάκη παρουσία Κασσελάκη - Δείτε βίντεο




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης