Έκθεση στη Νέα Υόρκη με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Έκθεση στη Νέα Υόρκη με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν, περιλαμβάνονται μνημειώδη γλυπτά και ανάγλυφα, που συγκεντρώθηκαν από 41 μουσεία σε 14 χώρες.

Έκθεση στη Νέα Υόρκη με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Λίγες μέρες μένουν για να εγκαινιαστεί (22/9) στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met) η έκθεση-ορόσημο, με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής». Το κοινό της Νέας Υόρκης θα έχει την ευκαιρία να δει σπάνια εκθέματα τέχνης της πρώτης χιλιετίας π.Χ. από τη Μέση Ανατολή έως τη Δυτική Ευρώπη.

Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν, περιλαμβάνονται μνημειώδη γλυπτά και ανάγλυφα, αριστοτεχνικά σκαλισμένα ελεφαντόδοντα, εξαιρετικά δείγματα μεταλλοτεχνίας και πολυτελή κοσμήματα που δημιουργήθηκαν από αρχαίους καλλιτέχνες από όλη την Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο και συγκεντρώθηκαν από 41 μουσεία σε 14 χώρες. Ανάμεσα τους και το «δικό» μας
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος .
Κλείσιμο

Η έκθεση θα ανιχνεύσει –μέσα από περίπου 260 έργα τέχνης, δάνεια από σημαντικές συλλογές στη Δυτική Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες– τις βαθιές ρίζες της αλληλεπίδρασης μεταξύ της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και των εδαφών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, καθώς και την επίδρασή τους στις καλλιτεχνικές παραδόσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Θα γίνουν επίσης, παραλληλισμοί μεταξύ των έργων της έκθεσης και των έργων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, στο Τμήμα Τέχνης της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής.

Ένα από τα πρώτα μνημειακά έργα στην έκθεση –ένα σπάνια διατηρημένο παράδειγμα της γλυπτικής των Ασσυρίων– είναι ένα άγαλμα του βασιλιά των Ασσυρίων Ασουρνασιρπάλ Β’ (883–859 π.Χ.).

Η έκθεση είναι οργανωμένη γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

- Η χερσαία επέκταση της Ασσυρίας από τη βόρεια Μεσοποταμία προς τα δυτικά, μέσω στρατιωτικών κατακτήσεων στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ.,

- η Φοινικική επέκταση από τη θάλασσα, μέσω της ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων και της ίδρυσης αποικιών, και

- η υιοθέτηση και προσαρμογή εικόνων και τεχνικών της Εγγύς Ανατολής στη δυτική Μεσόγειο.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης (Met),  Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου 2015
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης