«Half a Wind-Show»: έκθεση της Yoko Ono στο Μουσείο Guggenheim

«Half a Wind-Show»: έκθεση της Yoko Ono στο Μουσείο Guggenheim

Έχει μείνει στο μυαλό των περισσοτέρων ως η αιτία που χώρισαν οι Beatles, αλλά η Yoko Ono ήταν πρωτίστως αναγνωρισμένη (σε ένα μικρότερο κοινό) ως σημαντική εννοιολογική καλλιτέχνιδα. Το Μουσείο Guggenheim στο Bilbao της αφιερώνει μια μεγάλη έκθεση

«Half a Wind-Show»: έκθεση της Yoko Ono στο Μουσείο Guggenheim

Μικροσκοπικός διάβολος, θηλυκός Ρασπούτιν και άλλα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για την Yoko Ono. Η μικροκαμωμένη Γιαπωνέζα καλλιτέχνης ήταν σίγουρα μια προσωπικότητα πολύ μεγαλύτερη από το μπόι της.

 Όταν το 1969 ο John Lennon, αποφάσισε να φύγει από τους Beatles όλοι είπαν ότι έφταιγε η Yoko. Έπρεπε να περάσουν περίπου σαράντα χρόνια για να δηλώσει ο Paul McCartney το 2012, ότι δεν ήταν η Yoko που έφταιγε για την διάλυση του συγκροτήματος αλλά πως ο Lennon αποφάσισε να διαλέξει μια νέα διαδρομή για την ζωή και την καριέρα του (σαφώς επηρεασμένη όμως από την Yoko).
Κλείσιμο

Το «Imagine» και το «Give Peace a Chance» είναι κομμάτια που ο Lennon έβγαλε μέσα από την κοινή ζωή με την Yoko Ono και εκφράζουν την φιλοσοφία που του ενέπνευσε για την ζωή και την τέχνη.

Ποια ήταν όμως η καλλιτέχνιδα και γιατί ένα μουσείο όπως το Guggenheim της αφιερώνει μια μεγάλη έκθεση;


Γεννημένη το 1933 στο Τόκιο, η Yoko Ono έκλεισε πέρσι τα 70 της χρόνια. Το 1952 η καλλιτέχνιδα μετακόμισε στην Αμερική με την οικογένεια της και σπούδασε Καλές Τέχνες, όπου αμέσως αναγνωρίστηκε από την καλλιτεχνική κοινότητα για τις ρηξικέλευθες performance της, όπως το Cut Piece του 1964, όπου η Ono προσκάλεσε το κοινό να κόψει με ψαλίδι τα ρούχα της, μέχρι που έμεινε γυμνή.


H performance «Cut Piece» toy 1964.



Μεγάλο και το αφιέρωμα στα πειραματικά φιλμ της καλλιτέχνιδος όπως το Rape του 1969. Η έκθεση ρίχνει φως στην μεθοδολογία, στις πεποιθήσεις και τις διαδρομές μιας ομολογουμένως σημαντικής φεμινίστριας και ακτιβίστριας.

Το Μουσείο Guggenheim, αφιερώνει μια μεγάλη έκθεση με έργα της από το 1950 μέχρι σήμερα, τιμώντας την σημαντική πορεία της Γιαπωνέζας στη σύγχρονη τέχνη.

Guggenheim Museum Bilbao
Yoko Ono Half a wind-show
14 Μαρτίου-1 Σεπτεμβρίου 2014
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης