Ο γιατρός του θεάτρου

Ο γιατρός του θεάτρου

Ο Γιάννης Καλαβριανός ανεβάζει το νέο θεατρικό του έργο, την Γρανάδα, στα τέλη του μήνα στην Αθήνα

Ο γιατρός του θεάτρου
Ο Γιάννης Καλαβριανός ένα παιδί της χρονιάς της Μεταπολίτευσης τα καταφέρνει το ίδιο καλά με το γράψιμο όπως και στο παίξιμο και στη σκηνοθεσία. Ο ίδιος -γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στο Πανεπιστήμιο της οποίας σπούδασε γιατρός αλλά και θεατρολόγος- έχει να επιδείξει μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή του. Από γιατρός αποφάσισε να ανέβει στη σκηνή και να βγάλει την άσπρη μακριά ρόμπα. 

Κλείσιμο


Στο site του Φεστιβάλ Αθηνών βρήκα ένα βιογραφικό του. Το παραθέτω εδώ: «Ο Γιάννης Καλαβριανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. 

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος και εκ των ιδρυτών της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Έχει εργαστεί ως γιατρός, ως ηθοποιός για 6 χρόνια στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ως βοηθός του Βασίλη Παπαβασιλείου και του Γιάννη Μόσχου, ενώ έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών, του Χ. Μπροχ (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας), Who wants to be agreeable? / The Lost Ring, (Deutsches Theater Berlin), Αβελάρδος και Ελοΐζα (Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο του Νέου Κόσμου), David’s Formidable Speech on Europe (Deutsches Theater Berlin-Autorentheatertage, Kunstfestspiele Herrenhausen Hannover), Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας (Φεστιβάλ Αθηνών, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Sarajevo Winter Festival-Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Ουντίνε, Λευκωσία, Centro Dramático Nacional-Μαδρίτη), Άουστρας ή η αγριάδα της Λένας Κιτσοπούλου (Εθνικό Θέατρο, Θησείον, Theater Tri-bühne-Στουτγάρδη, Piccolo Teatro-Μιλάνο, Heidelberger Stückemarkt), Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Bios, Θέατρο Πορεία, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Μήδειας Υλικό του Χάινερ Μύλλερ (Θέατρο Κλειώ-Θεσσαλονίκη, Χοροροές), Ποιος είναι δίπλα μου; της Πένυς Φυλακτάκη (Θέατρο Αμαλία-Θεσσαλονίκη), Πρακτόρισσες (Θέατρο του Ήλιου), Πάσχα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Εγώ είμαι το Θείο βρέφος! (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Το Αβελάρδος και Ελοΐζα έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Τιμήθηκε με το «Βραβείο Κουν Καλύτερου Θεατρικού Έργου 2013-2014», το «International Prize Il Teatro Nudo, di Teresa Pomodoro, Milan 2014-2015» και το «Βραβείο Νίκος Ζακόπουλος 2014», για το έργο του Γιοι και κόρες, το οποίο έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και τα Βοσνιακά». 

Από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η εταιρεία θεάτρου Sforaris παρουσιάζει στο Από Μηχανής Θέατρο, το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Καλαβριανού. Το έργο, ονομάζεται «Γρανάδα», σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Σε ενημερωτικό κείμενο για τη παράσταση διαβάζω: «Η Γρανάδα, “η πόλη του καλού θανάτου”, είναι ο τόπος όπου άρχισε να μπλέκεται η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, πριν από 35 χρόνια. 



Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, ένα ατύχημα που ακολούθησε και μία συμφωνία σιωπής, έδεσαν τις ζωές όλων, με φόντο την ιστορία της Ιωάννας της Τρελής. 

Η Ιωάννα, μια Ισπανίδα βασίλισσα που πέρασε από την ίδια πόλη και έμεινε κλεισμένη σε ένα κάστρο για 46 χρόνια πενθώντας για την απώλεια του συζύγου της, έγινε η έμμονη ιδέα του πατέρα της οικογένειας και εν αγνοία της, τους σημάδεψε. 

500 χρόνια μετά, ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατραπούν όλα, υπενθυμίζοντάς μας το απλούστερο: πως από τότε που ξεκίνησε το αέναο ταξίδι της ζωής, είμαστε εκτεθειμένοι στη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη λύπη. Στη παράσταση παίζουν: o Διαμαντής Αδαμαντίδης, o Γιώργος Γλάστρας, η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Αλεξία Μπεζίκη, η Στέφη Πουλοπούλου και η Έφη Σταμούλη, ενώ σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής εμφανίζεται η Λυδία Φωτοπούλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης