Εσύ ακόμα δεν ανέβηκες στο κίτρινο ντεσεβό;

Εσύ ακόμα δεν ανέβηκες στο κίτρινο ντεσεβό;

Κυκλοφορεί το νέο CD της Τατιάνας Ζωγράφου «Φόραγε κίτρινο σκουφί» με 16 ολόφρεσκα παιδικά τραγούδια

Εσύ ακόμα δεν ανέβηκες στο κίτρινο ντεσεβό;
Η Τατιάνα Ζωγράφου είναι συνθέτρια με παιδαγωγικό έργο και δασκάλα μουσικής με ενεργό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή. Έχει τον τέλειο συνδυασμό δηλαδή για να ανεβάσει τον πήχη της μουσικής παιδείας ψηλότερα (γι’ αυτό και οι μαθητές της στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο την λατρεύουν), αλλά και για να μας αποδείξει ακόμα μια φορά πώς «παιδική μουσική» δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο καλή μουσική και απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. 

Με λαμπρές παιδαγωγικές και μουσικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Τατιάνα Ζωγράφου μπήκε στα σπίτια και κατέκτησε τις καρδιές μας ήδη από το 2004, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά «Πετώντας πας στην πόλη…». Ακολούθησαν το «Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω» και τρία μουσικά παραμύθια με τραγούδια της, το «Ένας γάτος μια φορά», του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου, «Το Σπίτι» της Φίλιας Δενδρινού και «ο Τζικιτζικ, ο Κρίκικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους» του Κώστα Μάγου. Το 2011 κυκλοφόρησε το «Μ’ έναν τρόπο μυστικό» με μελοποιημένους στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών σε μια μουσική – εικαστική έκδοση με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου, ενώ το 2015 στο «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι», τραγουδάνε μικρά παιδιά πλαισιωμένα από μια ομάδα καταξιωμένων τραγουδιστών. Στα τραγούδια της συμμετέχουν σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Νένα Βενετσάνου, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Βασίλης Παπακωσταντίνου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Τάσος Αποστόλου, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαϊδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δάφνη Πανουργιά, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.α 

Κλείσιμο


Τον Νοέμβριο 2016 κυκλοφόρησε το 1ο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Τι θα έκανα αν ήμουν Άϊ Βασίλης», ένα εορταστικό μανιφέστο όπως η ίδια χαρακτηριστικά ονόμασε, για μικρούς και μεγάλους, και εστιάζοντας στον παιδαγωγικό ρόλο του τραγουδιού, τα τελευταία δύο xρόνια εκπόνησε δύο καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα: «Η μουσική μας ενώνει» και «Ανακαλύπτω τη φωνή μου, ενώνω τη φωνή μου, φτιάχνω έναν καινούριο κόσμο με αυτήν». Και τα δύο προγράμματα μεταξύ άλλων έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να εργαστούν ομαδικά και να καλλιεργήσουν τον σεβασμό τους στη διαφορετικότητα. Το 2016 εκπόνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ψάχνω το παλιό για να βρω το καινούργιο» στο οποίο τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με παλιά ηχητικά μέσα, παλιότερες μουσικές για να οδηγηθούν στα νέα ψηφιακά μέσα και τη σύγχρονη μουσική. Και σε αυτό το πρόγραμμα καλλιέργησαν την ομαδικότητα τους και μέσα από τη νέα προσέγγιση στο «παλιό».

Αυτή τη φορά, η συνθέτρια και τραγουδοποιός μας ταξιδεύει με το κίτρινο ντεσεβό της σε παράξενα παραμύθια, αλλόκοτους μύθους και αργυρά φεγγάρια με την κιτρινοσκουφίτσα, τη μάγισσα Ευτέρπη και τη Χαμένη Ατλαντίδα «πετώντας όπως πάντα πάνω απ’ την πόλη με το κίτρινο καπέλο μου γιατί έχει πολύ ήλιο», όπως μας λέει. «Μπερδεύτηκαν τα παραμύθια! Πάμε να ψάξουμε μαζί, να βρούμε την αλήθεια. Κι αν κουραστούμε θα πάρουμε έναν μικρό υπνάκο κάτω απ’ τον έναστρο καλοκαιριάτικο ουρανό, αγκαλιά με το φεγγάρι. Και μετά θα μπούμε πάλι όλοι μαζί με τον Αλέξανδρο, τη Λεωνή και την Αριάδνη στο κίτρινο 2CV του ΚΕΧ και θα πετάξουμε πάλι, τραγουδώντας!»



Στο CD «Φόραγε κίτρινο σκουφί», τους στίχους υπογράφουν οι: Μαριάννα Αβούρη, Τατιάνα Ζωγράφου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου, Ελισσάβετ Τάρη, Στέλλα Τζίβα και ο Μάκης Τσίτας. Τα τραγούδια ενορχήστρωσε ο Δημήτρης Μπουζάνης και την επιμέλεια του CD έκανε ο Νίκος Πλατύραχος. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι εκλεκτοί λυρικοί τραγουδιστές μας: Δημήτρης Αλεξανδρίδης, Τάσος Αποστόλου, Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Κώστας Ζαμπούνης, Θωμάς Μασούρας, Δάφνη Πανουργιά, Έλενα Παπανικολάου, Κωστής Ρασιδάκις, καθώς και οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ασπασία Στρατηγού, Νεφέλη Φασούλη. Tο 2CV του εξωφύλλου του CD φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου.

Δείτε περισσότερα για την Τατιάνα Ζωγράφου στην ιστοσελίδα της.

Η Ελένη Φωτίου είναι ιδρύτρια της πλατφόρμας mamakita.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης