Μια ιστορία αγάπης ζωντανεύει σ’ ένα μουσείο

Μια ιστορία αγάπης ζωντανεύει σ’ ένα μουσείο

Η ιστορία του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας από την ελληνική μυθολογία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής για την παιδική παράσταση «Αγαλματάκια ακούνητα… μέρα ή νύχτα;»

Μια ιστορία αγάπης ζωντανεύει σ’ ένα μουσείο
«Η ιστορία του έργου γεννήθηκε μέσα από την αγάπη μας για την αρχαία ελληνική τέχνη, αλλά κι από την πεποίθηση μας ότι τη νύχτα στα μουσεία τα αγάλματα μπορούν να ζωντανέψουν και να μας αφηγηθούν τις ενδιαφέρουσες και μυστηριώδεις ιστορίες τους» μας εξομολογείται η Κυριακή Δοξαρά, ιδρύτρια του Θεάτρου Σκάλα και δημιουργός της παράστασης.

Κάπως έτσι μεταφερόμαστε σε ένα αρχαιολογικό μουσείο στο σήμερα. Κόσμος πολύς πάει κι έρχεται. Τουρίστες, μπαμπάδες, μαμάδες και ζωηρά παιδιά. Όλοι έχουν έρθει για να δουν το περίφημο άγαλμα της όμορφης Γαλάτειας. Όμως το άγαλμα δεν βρίσκεται στο βάθρο του. Έχει εξαφανιστεί. Αμέσως σημαίνει συναγερμός. Ο κόσμος αποχωρεί και οι φύλακες του μουσείου προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Η νύχτα που έρχεται κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές για όλους…

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πυγμαλίωνας ήταν ένας γλύπτης προσηλωμένος στη δουλειά του και μόνο. Μια νύχτα η θεά Αφροδίτη τον επισκέφθηκε στο όνειρό του. Μαγεμένος από την όψη της ο Πυγμαλίων βάλθηκε από την επόμενη μέρα να φτιάξει ένα άγαλμα ίδιο με τη γυναίκα που είδε στον ύπνο του. Όταν το τελείωσε το ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Του μιλούσε και του έφερνε λουλούδια κάθε μέρα. Εκείνο όμως έστεκε ακίνητο και παγερό. Ανήμερα της γιορτής της Αφροδίτης ο Πυγμαλίων έκανε μία μεγάλη προσφορά στη θεά και προσευχήθηκε να ζωντανέψει το άγαλμα. Έτσι κι έγινε. Επιστρέφοντας στο σπίτι του το άγαλμα ήταν πια μία πανέμορφη γυναίκα. Ο Πυγμαλίωνας και η Γαλάτεια παντρεύτηκαν και έζησαν αγαπημένοι.

Με όχημα τη μοναδική αυτή ιστορία αγάπης η Κυριακή Δοξαρά και οι συνεργάτες της δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι που μας ταξιδεύει από το σήμερα στην αρχαία Ελλάδα. «Θέλουμε βλέποντας την παράσταση κάθε παιδί να αγαπήσει και να διαβάσει καλύτερα την πλούσια μυθολογία και ιστορία μας, που είναι ακόμα ολοζώντανη και ομορφαίνει τα όνειρα μας και φυσικά τα μουσεία μας» μας εξηγεί.



Το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης παράστασης, που απευθύνεται σε παιδιά και γονείς και θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα στο θέατρο Radar (δίπλα στο μετρό Άγιος Ιωάννης), είναι ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκηνικό θέαμα που συνδυάζει κούκλες, θέατρο και σκιές. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος κάθε παράστασης του Θεάτρου Σκάλα, που ίδρυσαν το 2004 η Κυριακή Δοξαρά και ο Βασίλης Ροδίτης. «Θέλουμε να φτιάχνουμε παραστάσεις όπου οι φανταστικές εικόνες είναι πιθανό να συμβούν. Έτσι παντρεύουμε το Θέατρο με την Κούκλα, τις παραστατικές με τις εικαστικές τέχνες, για να επικοινωνούμε με τον καταλληλότερο τρόπο τις ιστορίες μας» μας επισημαίνει η Κυριακή.

Οι κούκλες, που πολλές φορές φτάνουν ένα μέτρο ύψος, φτιάχνονται από την ίδια την ομάδα στο εργαστήριο του Θεάτρου Σκάλα. «Για εμάς ο σχεδιασμός και η κατασκευή κάθε θεατρικής κούκλας είναι σίγουρα ένα απαιτητικό αλλά μαγευτικό ταξίδι» συνεχίζει η Κυριακή. «Θέλει τέχνη, γνώσεις, μα και εμπιστοσύνη στη δύναμη της ψυχής της κούκλας που μπορεί να ξεπηδήσει από ένα φαινομενικά άψυχο υλικό - όπως το ξύλο για παράδειγμα - για να μεταμορφωθεί σε έναν τρισδιάστατο παραμυθιακό ήρωα».

Η συγκεκριμένη συνθήκη μαγεύει και αιχμαλωτίζει τα παιδιά. «Οι αντιδράσεις και τα σχόλια των παιδιών είναι συχνά τόσο "απίθανες" και ευφάνταστες που τα τελευταία χρόνια κρατάμε ένα ημερολόγιο εντυπώσεων για να μην τις ξεχνάμε» μας αποκαλύπτει. Της ζητάμε να μοιραστεί μαζί μας μία από αυτές. «Θα ξεχωρίσω και θα σας αναφέρω μια αντίδραση από την τωρινή μας παράσταση όταν παίχτηκε σε ένα πρότυπο πειραματικό σχολείο: στην σκηνή που το άγαλμα της όμορφης Γαλάτειας ζωντανεύει μέσα από το μάρμαρο ακούσαμε τη φωνή ενός μικρού αγοριού να λέει "αυτό είναι η μητρότητα..."!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης