Ο σκηνογράφος, ο τενόρος και το νεαρό αγόρι!

Ο σκηνογράφος, ο τενόρος και το νεαρό αγόρι!

Το έργο του Γιάννη Φίλια «Φωτιά στις Πιρόγες» είναι μια σύγχρονη παράφραση του ερωτικού τριγώνου από την όπερα "Αλιείς Μαργαριταριών" του Georges Bizet

Ο σκηνογράφος, ο τενόρος και το νεαρό αγόρι!
Ο Γιάννης Φίλιας κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου συμμετέχει στην παράσταση «Φωτιά στις πιρόγες». Μια παράσταση στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα (με την καλλιτεχνική διεύθυνση Φεστιβάλ της Λείας Βιτάλη) στη Β’ σκηνή του θεάτρου «ΕΑΡ ΒΙΚΤΩΡΙΑ». Ο ίδιος είναι ο συγγραφέας του έργου και ο σκηνοθέτης της παράστασης εκτός από την συμμετοχή του στη σκηνή ως ηθοποιός. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το έργο «Φωτιά στις Πιρόγες» απέσπασε έπαινο στα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2015. Πρόκειται όπως λέει και ο δημιουργός του για «μια σύγχρονη παράφραση του ερωτικού τριγώνου από την όπερα "Αλιείς Μαργαριταριών" του Georges Bizet». 

Κλείσιμο
Το στόρι έχει ως εξής: Το τρίγωνο του έργου του Φίλια αφορά τρεις άνδρες, έναν τενόρο της Λυρικής Σκηνής, έναν σκηνογράφο και ένα νεαρό εκδιδόμενο αγόρι. Ανάμεσά τους μια γυναικεία μορφή, σαν άγγελος του θανάτου, φλερτάρει με έναν από τους τρεις άνδρες, εκείνον που τελικά θα παραχωρήσει οικειοθελώς τη θέση του και θα δώσει τη λύση στο δράμα με το χαμό του.



Στο virtualmuseum.nationalopera.gr της Εθνικής Λυρικής Σκηνής βρήκα εύκολα τα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα που έχει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή ως μονωδός, τενόρος. Ο Γιάννης Φίλιας «γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22/05/1976. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, χορό και κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Πρωτοπορία, καθώς επίσης υποκριτική στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Νέου Ελληνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε ως μονωδός με μουσικά και θεατρικά σχήματα και θεσμούς όπως: Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», Ορχήστρα των Χρωμάτων. Συνέπραξε με συνθέτες όπως οι Άλκης Μπαλτάς, Θεόδωρος Αντωνίου, Χρήστος Λεοντής και Χαράλαμπος Γωγιός, καθώς επίσης με σκηνοθέτες όπως οι Σπύρος Ευαγγελάτος, Κώστας Γαβράς, Βίκτωρ Αρδίττης, Έστερ Αντρέ Γκονζάλες, Ρενάτο Τζανέλλα, Κώστας Κουτσομύτης, Όλγα Μαλέα, Θωμάς Μοσχόπουλος, Σταμάτης Φασουλής. Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως: Λουκάνο [Η στέψη της Ποππαίας/ L'incoronazione di Poppea] (Αρχαία Κόρινθος, 2008), Πίνκερτον [Μαντάμα Μπαττερφλάι/Madama Butterfly], Αφηγητής [Η ιστορία του στρατιώτη/L’ histoire du Soldat] κ.ά. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε στην παραγωγή της Σύγχρονης Όπερας The darkness of Mystico του Γρηγόρη Εμφιετζή (2013), στις παραγωγές της Πειραματικής Σκηνής Η βιτρίνα με τα κέρινα ομοιώματα [Wachsfigurenkabinett] του Κάρλ Αμαντέους Χάρτμαν (2006), Ο τσάρος φωτογραφίζεται [Der Zar lässt sich photographieren] του Κουρτ Βάιλ (2008), Ποιος έκανε πιπί στο Μισισιπή του Γιώργου Δούση και Το μυστικό βασίλειο [Das geheime Königreich] του Ερνστ Κρζένεκ (2011), καθώς και στην παραγωγή της Παιδικής Σκηνής Χαίνζελ και Γκρέτελ [Hänsel und Gretel] (Ακροπόλ 2010). Εμφανίστηκε επίσης ως Β΄ Ιερέας [Ο μαγικός αυλός/Die Zauberflöte] (2013) και ως Δάσκαλος και Πάσεκ [Η πονηρή αλεπουδίτσα/Příhody lišky Bystroušky] (2014-15)».

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην παράσταση: Μια παράσταση με ένα έργο από τη ζωή; Mια σύγχρονη ομοερωτική ιστορία μεταξύ ενός διάσημου σκηνογράφου και ενός νέου τενόρου στους απόηχους της όπερας "Αλιείς Μαργαριταριών" που έχει την δική της ιστορία; Κανείς δεν ξέρει…

Πάνω στη σκηνή μαζί με τον συγγραφέα παίζουν οι ηθοποιοί Εβελίνα Αραπίδη, Βαγγέλης Κρανιώτης και Χρήστος Πίτσας, ενώ ακούγεται ο μικρός Μίνωας Κρανιώτης. 

Info
Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου 2017. 
Β’ σκηνή του θεάτρου «ΕΑΡ ΒΙΚΤΩΡΙΑ», Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους, πλησίον Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 822 0020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης