Μικρές σημειώσεις από μια συνέντευξη τύπου

Μικρές σημειώσεις από μια συνέντευξη τύπου

Από το Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παππά όπου μεταφέρεται η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι το μυστήριο της ταυτότητας του Ιάσωνα Σίγμα, το ντελίριο του Μαγιακόφσκι και τη «πισίνα» της Αλεξάνδρας Κ*

Μικρές σημειώσεις από μια συνέντευξη τύπου
Από το σημειωματάριο μου μεταφέρω εδώ τα δύο – τρία, ίσως και περισσότερα, πράγματα από όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθηνού. 

Η συνέντευξη δόθηκε στο Σχολείο της Αθήνας- Ειρήνη Παππά (στην Οδό Πειραιώς, στο ύψος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη). Η επιλογή αυτή είχε έντονο συμβολικό χαρακτήρα καθώς η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου- το άλλοτε φυτώριο του- από το νεοκλασικό στις αρχές της Πειραιώς «κατεβαίνει» προς τα κάτω και εγκαθίσταται λίαν συντόμως στους χώρους που διαθέτει το Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παππά. 

Ένα καλό νέο, μια θετική απόφαση για το έργο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου. 

Να προσθέσουμε εδώ και την εξαγγελία για την δημιουργία του Μικρού Εθνικού – «ενός πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές και τους πολίτες του αύριο». 

Στη συνέχεια ανακάτεψα τις σημειώσεις μου, κόλλησα και ξεκόλλησα πολύχρωμα χαρτάκια για να μην ξεχάσω και κατέληξα να συμπληρώνω ένα μωσαϊκό από το τέλος προς την αρχή- με σκόρπιες, αποσπασματικές υποδείξεις προτάσεων. 
Κλείσιμο

- Την Αλεξάνδρα Κ*, την θυμόσαστε; Από το πέρασμα της από την τηλεόραση; Η σεναριογράφος και μια εκ των πρωταγωνιστών της σειράς «Ηρωίδες» θα είναι και εκείνη – με έργο της- στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Για την ακρίβεια, στη Πειραματική Σκηνή ( -1) που φιλοξενείται στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Τίτλος του έργου, «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας». Πρεμιέρα τον επόμενο Μάιο. 



- Τον Νοέμβριο επανέρχεται το Συνέβη στην Ελλάδα ( Κτίριο Τσίλλερ- Αίθουσα Εκδηλώσεων). Πρόκειται για «μια από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες Δράσεις μας εμπλουτίζεται και επιστρέφει με μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων. Διακεκαυμένες ζώνες της πρόσφατης ιστορίας μας, από τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, ζωντανεύουν μέσα από σκηνικές δράσεις βασισμένες σε ντοκουμέντα οι οποίες ρίχνουν φως στις αποφάσεις που λήφθηκαν μπροστά σε κρίσιμα σταυροδρόμια. Πόσο μας διαμόρφωσαν αυτές οι αποφάσεις, και πόσο επηρεάζουν τη σημερινή μας καθημερινότητα; Είμαστε σε θέση να διδαχθούμε κάτι από το παρελθόν μας;». Σε επιμέλεια – σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου με σύμβουλο δραματουργίας τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο και ιστορικό σύμβουλο την Άννα Καρακατσούλη. 

- Ποιος είναι ο Ιάσονας Σίγμα; Τον Μάρτιο του 2018 στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος στο κτίριο Τσίλλερ ανεβαίνει το έργο Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ του Ιάσονα Σίγμα ( άνευ άλλων στοιχείων ταυτότητας) που κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016. Μέχρι τότε μπορεί να μάθουμε περισσότερα για την αστυνομική του ταυτότητα και το περιεχόμενο της. 

- Ευτυχώς τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης γιορτάζονται με μια παράσταση βασισμένη στο έργο Μυστήριο Μπουφφ του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Η παράσταση όπως αρμόζει σε έναν αιρετικό και αυτόχειρα δεν παίζεται την χρονιά της επετείου αλλά λίγους μήνες αργότερα ( μέσα στο 2018). 

- Προλαβαίνετε όλοι όσοι δεν είδατε την Αλκηστη της Κατερίνας Ευαγγελάτου να έχετε άποψη για την παράσταση που συζητήθηκε περισσότερο από όλες το φετινό καλοκαίρι. Από τις 23 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». 

Περισσότερα για τη συνέντευξη εδώ
Περισσότερα για το ρεπερτόριο κλπ εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης