Από τον Μπύθουλα στο Παλλάς της Βουκουρεστίου

Από τον Μπύθουλα στο Παλλάς της Βουκουρεστίου

Η αειθαλής Μαντάμ Σουσού έρχεται τον Οκτώβριο με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου και σε μουσική της Μαρίζας Ρίζου (με την Χριστίνα Μαξούρη στο τραγούδι)

Από τον Μπύθουλα στο Παλλάς της Βουκουρεστίου
Την αειθαλή «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά την ξέρετε απέξω και ανακατωτά! Μια κωμωδία που μεγάλωσε γενιές και γενιές, οικογένειες και οικογένειες στα 81 χρόνια ζωής και παρουσίας της. Η ηρωίδα που ξεκίνησε από το υπόγειο του Μπύθουλα για να «μεταναστεύσει» στα ψηλά πατώματα του Κολωνακίου ξεκίνησε σαν ευθυμογράφημα στο περιοδικό Οικογενειακός Θησαυρός το 1939, έγινε βιβλίο, νούμερο επιθεωρήσεων, θεατρικό έργο, κινηματογραφική ταινία, εκπομπή στο ραδιόφωνο και δύο φορές τηλεοπτικό σήριαλ, πάντα με τεράστια επιτυχία.

Στο φετινό ανέβασμα της η Μαντάμ συνοδεύεται από μια εξαιρετική προστιθέμενη αξία …Η τελευταία εκφράζεται από την μουσική της Μαρίζας Ρίζου, το τραγούδιν της Χριστίνας Μαξούρη και την ζωντανή επί σκηνής ορχήστρα. 

Κλείσιμο
Η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά –που θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση του Παλλάς για τη σεζόν 2017-2018- ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και απόδοση κειμένου της Δήμητρας Παπαδόπουλου. Η ίδια κρατά και τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί της ο Άλκις Κούρκουλος στο ρόλο του Μηνά Καντακουζηνού, ο Κώστας Κόκλας στο ρόλο του Παναγιωτάκη και 25 ακόμα ηθοποιοί και μουσικοί. 

Αλλά, ας πάμε πίσω στην ιστορία. Το 1942 οι ιστορίες της Μαντάμ Σουσού μεταφέρθηκαν στο θέατρο με πρωταγωνίστρια την Κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Κώστα Μουσούρη.... 



Το 1948 η Μαντάμ Σουσού σε παραγωγή Μέγα Φιλμ και σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη φθάνει στο πανί, στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το σενάριο το διασκεύασε ο Νίκος Τσιφόρος, ενώ η αρχική πηγή του έργου ήταν το Μαντάμ Σουσού, μυθιστόρημα του Δημήτρη Ψαθά. 

Στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος διαβάζουμε: «H φαντασιόπληκτη μαντάμ Σουσού (Μαρίκα Νέζερ) πιστεύει πως έχει αριστοκρατική καταγωγή και παριστάνει την ξεπεσμένη μεγαλοαστή στους γείτονες της φτωχής συνοικίας όπου ζει. Ο άντρας της (Βασίλης Λογοθετίδης), παρ’ όλο το χλευασμό των γειτόνων του, δεν θέλει να της χαλάει το χατίρι και συμφωνεί πάντα μαζί της. Ένας απατεώνας (Γιώργος Παππάς) πληροφορείται πως η γυναίκα κληρονόμησε εξ Αμερικής μια μεγάλη περιουσία. Καταστρώνει ένα σχέδιο για να της φάει τα χρήματα. Την ξελογιάζει κι εκείνη τον ακολουθεί, εγκαταλείποντας τον άντρα της. Εγκαθίστανται στο Κολωνάκι και ξοδεύουν τα χρήματά της επιδεικτικά, μέχρι που ο απατεώνας εξαφανίζεται με όσα χρήματα έχουν απομείνει. Η μαντάμ Σουσού θα επιστρέψει με καμένα φτερά στη λαϊκή γειτονιά και στον καλόκαρδο άντρα της που εξακολουθεί να την αγαπά». 

Η πρώτη τηλεοπτική μεταφορά της πραγματοποιήθηκε την σεζόν 1972-73 σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυζίγου και τηλεσκηνοθεσία Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου. Η σειρά προβλήθηκε από την τότε ΥΕΝΕΔ (65 ασπρόμαυρα επεισόδια) με πρωταγωνίστρια την Άννα Παϊτατζή. Στο ρόλο του Παναγιωτάκη ο Ιάκωβος Ψαρράς και Καντακουζηνός ο Δημήτρης Καλλιβωκάς. Το 1986 η Μαντάμ από τον Μπύθουλα έγινε έγχρωμη. Η σειρα προβλήθηκε από την ΕΡΤ 2 ( 26 επεισόδια - πρώτη προβολή στις 4.5.86 και τελευταία στις 1.12.86). Στο πρωταγωνιστικό ρόλο η Άννα Παναγιωτοπούλου. Σκηνοθέτης της σειράς ο Θανάσης Παπαγεωργίου που κράτησε και το ρόλο του Παναγιωτάκη, ενώ ο Άγγελος Αντωνόπουλος ήταν ο Καντακουζηνός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης