Μία γυναίκα στου Παραδείσου τα μπουζούκια

Μία γυναίκα στου Παραδείσου τα μπουζούκια

Η θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη επιστρέφει στις 18 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Βεάκη

Μία γυναίκα στου Παραδείσου τα μπουζούκια
H περίφημη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1955), που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, με την Ανδρομάχη Χρυσομάλη στον ομώνυμο ρόλο και στην σκηνοθεσία, στα γενέθλια της Μελίνας, στις 18 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία υπερπαραγωγή, με μία ιδανική διανομή από καταξιωμένους ηθοποιούς και χορευτές, με ζωντανή μουσική από πολυμελή ορχήστρα επί σκηνής και μουσική διεύθυνση του Νίκου Πλατύραχου.

Κλείσιμο
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι: Πασχάλης Τσαρούχας στο ρόλο του Μίλτου, που ερμήνευσε ο αξέχαστος Γιώργος Φούντας, η Κατερίνα Κούκα στον ρόλο της ιδιοκτήτριας του κέντρου που έπαιξε η αλησμόνητη Σοφία Βέμπο και οι Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Αλέκος), Αλίκη Αλεξανδράκη (Μάνα Μίλτου), Τζίνη Παπαδοπούλου (Αννέτα).



Η «Στέλλα» ήταν μία εμβληματική ταινία, που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην συλλογική μνήμη, και ταξίδεψε την μεταπολεμική Ελλάδα στην Ευρώπη και την Αμερική. Μία ταινία μύθος, που αποτελεί έργο σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς ήταν ευτυχής συγκυρία να συνεργαστούν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Μελίνα Μερκούρη, Μιχάλης Κακογιάννης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Τσαρούχης, που σφράγισαν με το έργο τους την ελληνική ψυχή στην τέχνη και τον πολιτισμό του 20ου αιώνα.

Η εν λόγω ταινία διακρίθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 και με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960. Μάλιστα, η ταινία ήταν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1955 και η Μελίνα Μερκούρη για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού· δεν κέρδισε όμως κανένα από τα δύο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε διαμάχη, με αποτέλεσμα η Isa Miranda, μέλος της κριτικής επιτροπής, να δώσει στη Μερκούρη ένα ειδικό βραβείο ερμηνείας, το οποίο ονομάστηκε βραβείο “Isa Miranda”. Ήταν επιπλέον η ελληνική υποβολή για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1956, ενώ υπήρξε η τελευταία ταινία της Μήλλας Φιλμ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία (134.142 εισιτήρια). Σ’ αυτή πραγματοποίησαν την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή τους η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Κακκαβάς.



Εξήντα δύο χρόνια μετά, εκεί, στου Παραδείσου τα μπουζούκια, ζωντανεύει επί σκηνής η ιστορία της μοναδικής Στέλλας του ελληνικού σινεμά, ταξιδεύοντάς μας πίσω στο χρόνο, στην ατμόσφαιρα και την Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, στον «Παράδεισο», σε εκείνο το πάλκο, με εκείνα τα χρωματιστά λαμπιόνια, που «φωτίζουν» τις μικρές μας ζωές, εκεί που ο καημός κι ο πόνος γίνεται τραγούδι. Εκεί και η Στέλλα θα ονειρευτεί, θα ζήσει και θα επιλέξει να πεθάνει, για ‘κείνα τα μικρά λαμπιόνια…  

Η πρεμιέρα του εμβληματικού αυτού έργου είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου 2017, στο ανακαινισμένο Θέατρο Βεάκη. Εσείς, θα λείπετε;

Info
Θέατρο Βεάκη
Στουρνάρη 32, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 522 3522 
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης