Η φολκ των Απαλαχίων αντηχεί στη Στέγη

Η φολκ των Απαλαχίων αντηχεί στη Στέγη

Οι Appalachian Cobra Worshipers, μετά από μία σειρά συναυλιών σε απρόσμενα μέρη, φέρνουν τους “πειραγμένους” παραδοσιακούς ήχους της folk americana στη Μικρή Σκηνή της “Στέγης”

Η φολκ των Απαλαχίων αντηχεί στη Στέγη
Oι Appalachian Cobra Workshipers έρχονται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 30 Ιουνίου 2017, για μια βραδιά αφιερωμένη στην ιδιάζουσα φολκ των Απαλαχίων ή, αλλιώς, folk americana, όπως έγινε γνωστό το είδος τη δεκαετία του 1990. Το συγκρότημα λατρεύει να ζωντανεύει, επί σκηνής, παλιά παραδοσιακά αμερικάνικα τραγούδια, αλλά δημιουργεί και δικές του συνθέσεις, στο ίδιο πνεύμα. Συνήθως, τα μέλη της μπάντας παίζουν μουσική σε απρόσμενα μέρη, όπως σε πιτσαρίες, μεζεδοπωλεία, δισκάδικα, παγκάκια, μπαρ, αλλά και σε μικρούς και μεγάλους συναυλιακούς χώρους. Το ιδιαίτερο αυτό συγκρότημα, που σχηματίστηκε το 2011 από μέλη των Illegal Operation, αποτελείται από τον Μανώλη Αγγελάκη (φωνή, κιθάρες, μαντόλα), τον Στάθη Ιωάννου (μπάντζο, κιθάρες, φωνητικά), τον Μάριο Σαρακηνό (κρουστά) και τον Γιώργο Τσαλκίδη (κοντραμπάσο, φωνητικά).

Η ιδέα για το πρότζεκτ ξεκίνησε από τις εμφανίσεις τους σε ιδιωτικούς χώρους, δηλαδή σε σπίτια ανθρώπων, φίλων της μουσικής τους, που άλλοτε τους γνώριζαν προσωπικά και άλλοτε ήταν άγνωστοι στο συγκρότημα. Η μόνη υποχρέωση του οικοδεσπότη ήταν να φροντίζει για τους μεζέδες και τα ποτά, καθώς και για το κοινό. Να προσκαλεί δηλαδή κοντινά του πρόσωπα μαζί με τους φαν του συγκροτήματος. Με αυτό τον τρόπο, ετερόκλητοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα μουσικό είδος που δεν θα άκουγαν διαφορετικά και να δημιουργήσουν φιλίες μέσα από τη μουσική.

Κλείσιμο
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι οι Appalachian Cobra Worshipers έχουν ανοίξει τις συναυλίες καλλιτεχνών, όπως οι Dead Brothers και ο C.W. Stoneking. Το όνομά τους είναι μια αναφορά στα Απαλάχια όρη αλλά και σε μια χριστιανική αίρεση της περιοχής. Το πρώτο τους άλμπουμ ηχογραφήθηκε ζωντανά, με παρουσία κοινού, και κυκλοφόρησε το 2016 σε 200 αντίτυπα λευκού βινυλίου από την Inner Ear, ενώ είχε ως τίτλο το όνομα του συγκροτήματος.

Από τους πιο γνωστούς μουσικούς και συγκροτήματα που ασχολούνται ή ασχολήθηκαν κατά καιρούς με την americana, είναι ο Neil Young, οι Neutral Milk Hotel, η Neko Case, ο Kurt Vile, η Emmylou Harris, ο Beck, ο Bob Dylan, η Lucinda Williams κ.ά.

Σύμφωνα με την Americana Music Association, η americana είναι «σύγχρονη μουσική που ενσωματώνει στοιχεία από διάφορα είδη της αμερικανικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η φολκ, τα μπλουζ, η κάντρι, αλλά και το rock’n’roll, το rhythm’n’blues και το bluegrass. Το αποτέλεσμα είναι ένας παραδοσιακός στη βάση του ήχος, που όμως απομακρύνεται αισθητά από τις κλασικές φόρμες των ειδών, από τα οποία δανείζεται επιρροές. Αν και τα ακουστικά όργανα είναι απαραίτητα, στην americana οι μπάντες έχουν συνήθως πλήρη ηλεκτρικό εξοπλισμό». Ο όρος υιοθετήθηκε στη δεκαετία του ’90 από ραδιοφωνικούς παραγωγούς, που αποκαλούσαν έτσι τη μουσική Αμερικανών –και μη– καλλιτεχνών, οι οποίοι ηχητικά απομακρύνονταν αρκετά από τη mainstream μουσική της εποχής.

Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107, Αθήνα
Στις 30 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 900 5800
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης