Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στην Αθήνα

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στην Αθήνα

Εκτός από τη δωρεάν είσοδο, τα μουσεία ετοιμάζουν μία σειρά δράσεων για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στην Αθήνα
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων δίνει μία ευκαιρία στο ευρύ κοινό να επισκεφτεί τα μουσεία της περιοχής του χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για να τιμήσει την ημέρα, πέραν της δωρεάν εισόδου, κάθε μουσείο (ανάλογα με τους πόρους και τη διάθεση που έχει) οργανώνει μία σειρά από ειδικές δράσεις που κινούνται γύρω από την επίσημη θεματολογία στην οποία εστιάζει κάθε χρονιά το ICOM και αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν, άλλωστε, να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. 

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Η αλήθεια είναι ότι φέτος το πρόγραμμα είναι κάπως πιο φτωχό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι κινητοποιήσεις στο Κέντρο και οι στάσεις εργασίας των μέσων μεταφοράς λόγω της ψήφισης των νέων μέτρων δεν βοηθούν την κατάσταση. Ορισμένα μουσεία, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πραγματοποιούν δωρεάν ξεναγήσεις. Ορισμένα άλλα έχουν προσθέσει και άλλες δράσεις. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το πρόγραμμα.

Μουσείο Μπενάκη

Στα τρία κτίριά του, το Μουσείο Μπενάκη έχει οργανώσει μία πλούσια σειρά από δράσεις που δεν περιορίζονται χρονικά στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αλλά επεκτείνονται και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Οι «κρυμμένες» φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους
Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για τον λόγο αυτό οι «κρυμμένες» φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. 

Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας, αύριο, Πέμπτη, το προσωπικό θα επιλέξει ορισμένα μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες. Οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρακολουθώντας τους περιηγητές φωτογράφους να αποτυπώνουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο εισάχθηκε και αντιμετωπίστηκε το νέο μέσο αποτύπωσης εικόνων στην ελληνική κοινωνία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ξένοι φωτογράφοι στη διάδοση της τέχνης. Ο μέγιστος αριθμός για κάθε τμήμα (11:00-12:00, 13:00-14:00, 15:00-16:00 και 17:00-18:00) ανέρχεται σε 10 άτομα. Για να εγγραφείτε, καλέστε στο 210 721 1033.

Δώσε φωνή σε όσα δεν μπορείς να ονοματίσεις
Η δημιουργική ομάδα Anticlastics, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης του Athens Jewelry Week παρουσιάζει ένα διαδραστικό εργαστήριο αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Οι επισκέπτες θα κληθούν να παρακολουθήσουν μια προβολή/έκθεμα που θίγει με συμβολικό τρόπο αμφιλεγόμενα ή αμφισβητούμενα ζητήματα. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να αντιδράσουν στην αισθητηριακή αυτή εμπειρία και να πάρουν θέση, μέσα από μία δημιουργική διαδικασία. Θα επιλέξουν υλικά που τους εκφράζουν, θα συνθέσουν εικόνες και συναισθήματα, και θα δημιουργήσουν ένα φορέσιμο καλλιτεχνικό αντικείμενο-statement. Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σχολιάσουν την όλη εμπειρία, αφήνοντας το ίχνος τους στους τοίχους του μουσείου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Πειραιώς στις 18 Μαΐου (19.00-23.00) και στις 19-21 Μαΐου (11.00-16.00).

Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής
Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22, Αθήνα) που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων. Συνοδοιπόρος μας σε αυτήν την περιήγηση θα είναι η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραϊτου. Αύριο, Πέμπτη, θα υπάρξουν δύο ξεναγήσεις, μία στις 11.00 και μία στις 14.00, με μέγιστο αριθμό ατόμων για κάθε τμήμα τα 20. Για εγγραφή καλέστε στο 2103251311.

Συντηρητές υπό έκθεση
Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί την Πέμπτη από τις 12.00 έως τις 17.00 στους χώρους του Κεντρικού Κτιρίου (Κουμπάρη 1) του Μουσείου Μπενάκη, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να διεισδύσουν οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να ανιχνεύσουν την ιστορία τους.

Φαρενάιτ 451 - Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα
Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017 που είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα, στο Κεντρικό Κτίριο (Κουμπάρη 1). Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα με αριθμό ευρετηρίου ΓΕ 2701. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μΧ. Με αφορμή αυτό το κινεζικό πιάτο, ο Δρ Γιώργος Μαγγίνης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη τέσσερις ξεναγήσεις (14:00-14:30, 16:00-16:30, 18:00-18:30 & 20:00-20:30) αποκαλύπτοντάς μας μια αμφιλεγόμενη διήγηση του ιστορικού Σίμα Τσιέν.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο θα είναι αύριο, Πέμπτη, ανοικτό από τις 8.00 έως τις 20.00 με ελεύθερη είσοδο. Την ημέρα αυτή θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν σε ειδική προθήκη έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος, το οποίο είχε πέσει θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών.



Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο. Το μεγαλόσωμο άγριο ζώο προκαλούσε δέος και θαυμασμό στους αρχαίους. Το κυνήγι του απαιτούσε μια καλά οργανωμένη ομάδα, ικανή να καταδιώξει και να καταφέρει καίρια πλήγματα στο επιθετικό θήραμα, το οποίο όμως μπορούσε να πληγώσει θανάσιμα τους διώκτες του.

Ο πιο διάσημος κάπρος ήταν αυτός που ερήμωνε τα χωράφια της Καλυδώνας, σταλμένος από την θεά Άρτεμη που ήθελε να εκδικηθεί τον βασιλιά Οινέα για αμέλεια της λατρείας της. Το άγριο θηρίο το σκότωσε ο ήρωας Μελέαγρος, γιός του βασιλιά, με την βοήθεια της Αταλάντης, στην οποία παραχώρησε ως έπαθλο το κεφάλι και το δέρμα ζώου.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το ΕΜΣΤ αποτελεί βασικό πυλώνα μίας άλλης γιορτής που εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο στην πόλη μας, της documenta 14. Στις 18 και 19 Μαΐου θα προβληθεί στις 19.00 το φιλμ του William Kentridge, “Triumphs And Laments”, η οποία αυτές τις ημέρες προβάλλεται και σε άλλα μουσεία σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο. Ο σκηνοθέτης Giovanni Troilo, οι παραγωγοί Andrea Patierno και Beatrice Bulgari και ο William Kentridge εργάζονται εδώ και χρόνια με σκοπό τη δημιουργία του φιλμ που επιχειρεί την κατανόηση της διαδικασίας της δημιουργίας μια ταινίας τέχνης που γίνεται τελικά η ίδια «έργο τέχνης». Πρόκειται για την παρακολούθηση μιας επαναστατικής διαδικασίας που επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση του έργου του William Kentridge. Το φιλμ είναι στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Ακόμη, το ΕΜΣΤ διοργανώνει σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΛΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ομιλία του γλύπτη Θόδωρου με θέμα «ΠΟΛΗ↔ΠΟΛΙΤΗΣ↔ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», την Πέμπτη στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία



Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Παρνασσού 2, Αθήνα) συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιώντας την Πέμπτη 18 Μαΐου ένα πρόγραμμα με θέμα «Η Αμαλία αποκαλύπτει κρυφές ιστορίες από τη ζωή της στο παλάτι». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στον χώρο του παλαιού ανακτόρου, που θα συνδέσουν τη ζωή της Αμαλίας στην πόλη των Αθηνών, με τα εκθέματα του Μουσείου. Οι επιστολές της Βασίλισσας προς τον πατέρα της θα μας αποκαλύψουν τις εντυπώσεις της για τη ζωή στην Αθήνα. Ο γλαφυρός τρόπος γραφής και η ειλικρινής αποτύπωση των συναισθημάτων της σχετικά με τα γεγονότα, θα αποτελέσουν το μέσο για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας από τη ματιά ενός και μόνου ιστορικού προσώπου, της Αμαλίας. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις (10.00, 12.00, 14.00). Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου, μόνο για σχολικές ομάδες. Ώρες ξεναγήσεων σχολικών ομάδων: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00. Για την επίσκεψη σχολικών ομάδων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο

Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα) συμμετέχει με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων στις 17, 18 και 19 Μαΐου, που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα.



«Είμεθα ένα κράμα εδώ· Σύροι, Γραικοί, Αρμένιοι, Μήδοι»
Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσκαλεί τα παιδιά του δημοτικού να νακαλύψουν νομίσματα από τις συλλογές του Μουσείου, που αποτελούν μαρτυρίες της ιστορίας των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής: νομίσματα από τη Δαμασκό της Κοίλης Συρίας, την Άραδο, τη Βύβλο και τη Βυρηττό στη Φοινίκη, το Παντικάπαιον και την Ίστρια στη Μαύρη Θάλασσα, έως την περιοχή του μακρινού Αφγανιστάν. Η δράση πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 10.00-11.30.

Συναυλία του κιθαρίστα Γιώργου Τοσικιάν και του κουαρτέτου Αurora
Στον αύλειο χώρο του Μουσείου, την Πέμπτη στις 21.00. Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και τιμητική
διάκριση από το Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δ. Φάμπας». Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές αίθουσες συναυλιών της Αθήνας, όπως στο Αthenaeum, στον Παρνασσό, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και έχει πάρει μέρος σε σημαντικές μουσικές διοργανώσεις, όπως στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής.

«Ας πάρει τα τσουκαλάκια του ο Σλήμαν και ας μας αφήσει ήσυχους…»
Η ωριαία ειδική θεματική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 10.00-11:00 απευθύνεται σε ενήλικες και έχει επίκεντρο, το ιστορικό κτίριο Ιλίου Μέλαθρον και τον πρώτο κάτοικό του, τον Ερρίκο Σλήμαν, η προσωπικότητα του οποίου χαρακτηρίζεται από διάνοια, τύχη, επιμονή, εκκεντρικότητα και αντιφατικότητα. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων μέχρι 25 άτομα, ύστερα από τηλεφωνική κράτηση στα 210-3632057, 210-3612834 και 210-3612872.

«Φτιάχνοντας προσωπεία»
Ένα εργαστήρι για ενήλικους από τον εικαστικό-συντηρητή αρχαιοτήτων Κώστα Βερούτη, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, την Παρασκευή στις 12.00. Ελεύθερη συμμετοχή, απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Οι δράσεις για μικρούς και μεγάλους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Αθήνα), περιλαμβάνουν ένα εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών, μία μουσειοπαιδαγωγική δράση για οικογένειες (παιδιά 9 -12 ετών) και μία ξενάγηση για όλους. Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα 210 620 1999, 210 620 1899.


 
«Λέμε ό,τι δεν είπαμε… μέσω τηλέφωνου…»
Το εικαστικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών. Το τηλέφωνο που θα φτιάξουν τα παιδιά τις ημέρες αυτές κρύβει μέσα του τις πιο κρυφές ιστορίες! Πόσες ιστορίες μπορούν να κρυφτούν μέσα σε ένα τηλέφωνο; Μία διάδραση λεκτικής και κινητικής έκφρασης που ολοκληρώνεται με τις αφηγήσεις των μικρών φίλων Η δράση πραγματοποιείται την Πέμπτη 18 Μαΐου (18:00-19:30) και το σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου (13:00-14:30).  

«Καλέστε το 0.. και ακούστε ιστορίες που δεν έχετε ξανακούσει»
Στο πλαίσιο της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης για οικογένειες (παιδιά 9 -12 ετών), τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες μαζί με τους γονείς τους και αναζητούν ιστορίες μέσα στην έκθεση του Μουσείου. Ιστορίες που γνωρίζουν μόνο όσοι εργάζονταν στην εταιρεία και τις αφηγούνται για πρώτη φορά, καθώς και ιστορίες που έχουν αναδυθεί από το έργο της τεκμηρίωσης και ακόμα δεν έχουν συζητηθεί. Πως βγήκε η έκφραση «πάρτε το 0»; Ποια γνωστή Ελληνίδα δέχτηκε πρόταση γάμου μέσω τηλεφώνου; Αλλά και ιστορίες προσφυγιάς, δύσκολες συνθήκες εργασίας και άλλα. Η δράση πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου (10:30-12:00 και 12:30-14:00).
 
«Εκθέματα μιλούν και άνθρωποι αφηγούνται»
Σε κάθε χώρο, σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής, υπάρχουν πράγματα, που δε γίνονται ευρύτερα γνωστά, υπάρχουν άνθρωποι, που έζησαν γεγονότα, που ποτέ δεν είπαν, που ξέρουν ιστορίες, που ποτέ δεν αφηγήθηκαν! Πώς ένας νεκροθάφτης «έδωσε ζωή», σε μια τηλεφωνική συσκευή, αλλάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας μας, για πάντα; Πώς οι «ναύτες» του Θαλή του Μιλήσιου, του πρώτου καλωδιακού πλοίου στην Ελλάδα, «ψάρευαν» τα καλώδια από το βυθό για να τα επισκευάσουν; Αυτά και άλλα, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει η φετινή ξενάγηση για τη γιορτή των Μουσείων και των Τηλεπικοινωνιών. Η ξενάγηση πραγματοποιείται την Πέμπτη 18 Μαΐου (18:00-19:30) και το σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου (14:00-15:30).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας παρουσιάζει θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους, την Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρα 18:30), στις γειτονιές της Καλλιθέας. Η Ομάδα Θεάτρου Δον Κιχώτες θα ταξιδέψει το κοινό στο χθες με όχημα τη φαντασία, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δουν με φρέσκια ματιά ό,τι θεωρούσαν δεδομένο μέχρι σήμερα. Σημείο συνάντησης έχει οριστεί η λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου (Θησέως) 70. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας 210 959 3518 (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 09.00-14.00 και Τετάρτη, Παρασκευή 14.00-20.00).

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»



Το Κέντρο Πολιτισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος) συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τη νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας», μία διαδραστική προβολή για το μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα τις διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Οι δωρεάν προβολές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 20 Μαΐου (12:00 και 15:00). Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 212 254 0000.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης