Τρεις ημέρες γεμάτες χορό

Τρεις ημέρες γεμάτες χορό

Ένα από τα… επτά θαύματα του κόσμου της χορευτικής τέχνης έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

Τρεις ημέρες γεμάτες χορό
Η ομάδα-φαινόμενο του σύγχρονου χορού, το Nederlands Dans Theater (NDT 1), επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του. Το NDT 1 ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του χορού, την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου για τρεις ξεχωριστές παραστάσεις (ώρα έναρξης 20:00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με τρία έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το διάσημο χορευτικό σύνολο θα ερμηνεύσει τη νέα χορογραφία του με τίτλο “Singulière Odyssée” των Λεόν και Λάιτφουτ που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου 2017 στη Χάγη. Η χορογραφία βασίζεται στην καινούρια μουσική δημιουργία “Exiles” του διεθνούς φήμης σύγχρονου συνθέτη Μαξ Ρίχτερ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το έργο “Shut Eye” της Σολ Λεόν και του Πολ Λάιτφουτ και τη χορογραφία “The Statement” της Κρίσταλ Πάιτ. Η εμφάνιση της κορυφαίας χορευτικής ομάδας στην Αθήνα εντάσσεται στον κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος. Δείτε παρακάτω τις παραστάσεις πιο αναλυτικά.

Κλείσιμο


“Singulière Odyssée” («Παράδοξη Οδύσσεια»), των Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ

Εμπνευσμένοι από την καινούργια δημιουργία με τίτλο “Exiles” του βρετανού συνθέτη Μαξ Ρίχτερ, στενού συνεργάτη του NDT εδώ και πολλά χρόνια, η Σολ Λεόν και ο Πολ Λάιτφουτ, πάντοτε ανήσυχοι και δημιουργικοί, ρίχνονται σε μια νέα χορογραφική περιπέτεια που ονόμασαν “Singulière Odyssée”: ένα ταξίδι σε ένα φανταστικό τοπίο, με ένα τραίνο που αναχωρεί, ενώ οι δείκτες στο ρολόι του σταθμού παραμένουν ακίνητοι.  

Το έργο του διάσημου χορογραφικού διδύμου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Χάγη τον Φεβρουάριο (2/2/2017). Είναι αφιερωμένο στον Ζεράρ Λεμέτρ, σημαντική μορφή του ΝDT -συνεργάστηκε μαζί του επί 60 χρόνια σχεδόν-, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο.  

“Shut Eye” («Ύπνος»), των Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ

Οι μόνιμοι χορογράφοι του NDT, Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ, στη νέα τους χορογραφία, προσεγγίζουν για μια ακόμη φορά τον σύγχρονο χορό με ανανεωτική και ποιητική διάθεση. Λευκές στιλιζαρισμένες προβολές και σκιές, ντυμένες με τη γεμάτη αμεσότητα μουσική του συνθέτη Όλαφουρ Άρναλντς, χρησιμεύουν ως σκηνικό υπόβαθρο του έργου, ενώ οι χορευτές μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή μέσω της εισόδου του πιτ της ορχήστρας και από μια πόρτα στον πίσω τοίχο. Έτσι, δημιουργείται επί σκηνής ένα μυστήριο: ο θεατής δεν γνωρίζει που πηγαίνουν οι χορευτές ούτε από που έρχονται, καθώς το περιβάλλον τους παραμένει αθέατο. 

“The Statement” («Η δήλωση»), της Κρίσταλ Πάιτ

Η δημιουργία της Κρίσταλ Πάιτ θα μπορούσε να θεωρηθεί θεατρικό έργο: βασίζεται σε ένα κείμενο του Τζόναθαν Γιανγκ και ερμηνεύεται από τέσσερις χορευτές που συζητούν σε έντονο ύφος –ενίοτε διαπληκτίζονται– γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων, χαρακτηριστικό σύμβολο του περιβάλλοντος των πολυεθνικών εταιρειών.  

Η χορογράφος και περφόρμερ Κρίσταλ Πάιτ κατάγεται από το Βανκούβερ του Καναδά και είναι συνεργάτιδα-χορογράφος του NDT από το 2008. Για το διάσημο χορευτικό συγκρότημα έχει δημιουργήσει τις χορογραφίες “Pilot X” (2005), “The Second Person” (2007), “Frontier” (2008), “Plot Point” (2010), “Solo Echo” (2012), “Parade” (2013) και “In the Event” (2014). Συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Κέντρο Τεχνών του Καναδά και το Σάντλερς Ουέλς του Λονδίνου. Το 2002 ίδρυσε τη δική της χορευτική ομάδα, την Kidd Pivot. Μπαλέτα της παρουσιάζονται από πολλά συγκροτήματα χορού σε όλο τον κόσμο. 

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 728 2333
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης