Χριστούγεννα με θέατρο και κινηματογράφο

Χριστούγεννα με θέατρο και κινηματογράφο

Ενόψει των Χριστουγέννων, το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ οργανώνει δύο δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Χριστούγεννα με θέατρο και κινηματογράφο
Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που έχουν την τιμητική τους τα παιδιά. Πολλές είναι οι δράσεις που οργανώνονται στην Αθήνα και που δίνουν έμφαση στους μικρούς φίλους και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) είναι ένας από τους φορείς που συμμετέχει με το δικό του πρόγραμμα. Έτσι, καλεί τους φίλους του στις χριστουγεννιάτικες δράσεις που διοργανώνει στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 17:30
Κλείσιμο
Πρόκειται για μία χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική αφήγηση για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών με τους συνοδούς τους. Ο μουσικός Δημήτρης Βαρελάς και η ηθοποιός Μάρω Παπαδοπούλου παρουσιάζουν μια πρωτότυπη διασκευή της γνωστής «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς, σε μορφή ζωντανού μουσικού αφηγήματος. Η ιστορία αφορά τον σπαγκοραμμένο Σκρουτζ, που αλλάζει τη ζωή του μια χριστουγεννιάτικη νύχτα.

Γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα, με ελληνικούς πρωτότυπους στίχους, μουσικά μοτίβα γραμμένα για την αφήγηση, ηχητικά εφέ και τραγούδια ερμηνευμένα ζωντανά δημιουργούν ένα ηχητικό σκηνικό και «ντύνουν» την ιστορία. Σε μία εποχή που κατακλύζεται από τη δύναμη της εικόνας, οι συντελεστές της παράστασης έχουν σκοπό να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη της αφήγησης και της μουσικής, δίνοντας τον κύριο λόγο στην ακρόαση και τη φαντασία.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, 17:00
Προβολή της σπουδαίας ταινίας «Καλά Χριστούγεννα» (“Joyeux Noël”) (2005, 110 λ.), του Κριστιάν Καριόν και χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες. Χριστούγεννα του 1914, οι επιχειρήσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έχουν καθηλώσει στρατεύματα από τη Γαλλία, της Γερμανία και τη Σκωτία στα χαρακώματα. Η δύναμη της μουσικής, η ανθρώπινη ευαισθησία, η ανάγκη για αγάπη και ζεστασιά θα οδηγήσει ορκισμένους εχθρούς σε μια «Άγια Νύχτα» κατάπαυσης του πυρός, σε μια αχτίδα ελπίδας, πως το αύριο θα τους βρει μακριά από το μέτωπο, στο σπίτι τους, στη ζεστασιά της ειρήνης.



Σ’ εκείνη την ανακωχή, πέρα από τους νόμους του πολέμου, τις στρατιωτικές διαταγές και τις επιταγές της επίσημης θρησκείας οι μέχρι τότε εχθροί θα μοιραστούν κεράσματα και προσωπικούς φόβους, μια κοινή σύντομη χριστουγεννιάτικη λειτουργία και θα τιμήσουν τους νεκρούς τους. Η ταινία διηγείται ένα πραγματικό γεγονός του πολύνεκρου εκείνου πολέμου, από αυτά που δεν γίνονται πολύ γνωστά, αλλά αποδεικνύονται διδακτικά σε μια άλλη εποχή εθνικισμών και μισαλλοδοξίας. Επίσης, με ερέθισμα την προβολή και τα κατάλληλα υλικά, προβλέπεται η οργάνωση ενός εργαστηρίου για την κατασκευή χριστουγεννιάτικων ενθυμημάτων από χαρτί και φως.
Η συμμετοχή για τις δύο δράσεις είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλέφωνο: 210 341 8051
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης