Οι 10 ομάδες του επιταχυντή!

Οι 10 ομάδες του επιταχυντή!

be finnovative: το φιλόδοξο πρόγραμμα fintech impact accelerator από την Εθνική Τράπεζα - οι διαδικασίες, η αξιολόγηση και η επιλογή των ομάδων

Οι 10 ομάδες του επιταχυντή!
Από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο be finnovative bootcamp στον χώρο που θα φιλοξενήσει το be finnovative impact accelerator στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πειραιώς 74. Στο bootcamp προσκλήθηκαν να συμμετέχουν ομάδες που προκρίθηκαν στο 1ο στάδιο αξιολόγησης με στόχο τη βελτίωση της ιδέας τους και την τελική παρουσίασή της στο Sunday pitching. Από το τελευταίο επελέγησαν και οι ομάδες που εντάχθηκαν στον επιχειρηματικό επιταχυντή.

Ζήτησα από τον Κωνσταντίνο Καλογεράκη -της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Εργασιών & Εναλλακτικών Δικτύων της Εθνικής Τράπεζας με ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία- να μας παρουσιάσει το be finnovative. Ο λόγος σε εκείνον:

Κλείσιμο
«Το be finnovative είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (fintech), το οποίο διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την εταιρεία Crowd Policy.



»Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι επενδύσεις στο fintech διεθνώς -μόνο για το 1ο τετράμηνο του 2016- έφτασαν τα 5,4 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 67% σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο το 2015 και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται γεωμετρικά, καθώς οι οικονομικές συναλλαγές προχωρούν στην ψηφιακή εποχή.

»Μέσα από το πρόγραμμα be finnovative, η Εθνική Τράπεζα, συμπληρωματικά με τις άλλες δράσεις της, όπως είναι το NBG Business Seeds, o Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας και το I-bank NBG fintech crowdhackathon, συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα του fintech και να ενισχύσει με νέες καινοτόμες και βιώσιμες επιχειρήσεις την ελληνική οικονομία, την απασχόληση και τη διατήρηση νέων ταλέντων.

»Πιο συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος be finnovative, που τρέχει σε 6μηνους κύκλους, είναι η ωρίμανση επιχειρηματικών ιδεών στο πεδίο του fintech και ο μετασχηματισμός τους σε κερδοφόρες νέες επιχειρήσεις.



»Ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης ολοκληρώθηκε με την επιλογή 23 προτάσεων οι οποίες προκρίθηκαν στη 2η φάση του be finnovative bootcamp, το οποίο έλαβε χώρα στις 21-23/10/2016 στον χώρο που στεγάζεται το be finnovative στην οδό Πειραιώς 74.

»Στο πλαίσιο του τριήμερου bootcamp, οι ομάδες που διαγωνίστηκαν έτρεξαν ασκήσεις και σεμινάρια με την υποστήριξη μεντόρων από την Εθνική Τράπεζα και συνεργαζόμενους οργανισμούς, παρουσίασαν τις ιδέες τους και από τη διαδικασία αξιολόγησης αναδείχθηκαν οι 10 νικήτριες ομάδες: μέσα από 6 μήνες mentoring από έμπειρα στελέχη, coaching, τεχνική υποστήριξη και χρήση του Open Bank API της Εθνικής, θα έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις ιδέες τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα, γύρω από τον τομέα του fintech.

»Θεματικές περιοχές των ομάδων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: η βελτίωση των αναγκών των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης, η απλοποίηση διαχείρισης αξιογράφων με ψηφιακό τρόπο, συστήματα διαχείρισης gift cards, chatbots για διενέργεια συναλλαγών και πληρωμών, προσωπικός οικονομικός σύμβουλος, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, διαχείριση και παραγωγή digital assets για creative industries με equity crowdfunding και συστήματα εντοπισμού απάτης».

Ο κ. Καλογεράκης έδωσε το στίγμα της πρωτοβουλίας και τον γενικότερο προσανατολισμό της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας. Για περισσότερες λεπτομέρειες προσφύγαμε στο πληροφοριακό υλικό της ομάδας που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης. Από αυτό μάθαμε ότι συγκεντρώθηκαν 59 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από 22 ανεξάρτητους κριτές που προέρχονται από την Εθνική Τράπεζα, τους υποστηρικτές του προγράμματος, τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό χώρο. Από τη διαδικασία αξιολόγησης προέκυψαν 23 προτάσεις για συμμετοχή στο be finnovative και σε αυτές περιλήφθηκαν και οι δύο από τις τρεις νικήτριες ομάδες του NBG i-bank #fintech crowdhackathon, που επέλεξαν να συμμετέχουν.



Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου έγιναν οι παρουσιάσεις των ομάδων (Sunday pitching). Οι τελικές παρουσιάσεις ήταν ανοιχτές προς το κοινό. Κατά τη διάρκεια του pitching, οι ομάδες και το κοινό είχαν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις προτάσεις, ενώ οι παρουσιάσεις μεταδόθηκαν με live streaming. Η συμμετοχή του online κοινού ήταν εξαιρετικά μεγάλη, καθώς το live streaming μέσω Facebook επικοινωνήθηκε σε περισσότερα από 17.000 άτομα, ξεπερνώντας τις 5.000 προβολές. Επιπλέον συγκεντρώθηκαν συνολικά 298 ψήφοι για τις παρουσιάσεις μέσω ειδικής online εφαρμογής. Στη συνέχεια, ακολούθησε η τελική αξιολόγηση από την κριτική επιτροπή, η οποία έλαβε υπόψη και τις ψήφους του κοινού. Οι ομάδες που επελέγησαν είναι αυτές που θα παρακολουθήσουν τον 1ο κύκλο του επιχειρηματικού επιταχυντή.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις που επελέγησαν είναι οι ακόλουθες :
●    BUDDY: Chatbot για τη διενέργεια πληρωμών και συναλλαγών.
●    TEASTOCK: Πρόβλεψη διακύμανσης μετοχών με ανάλυση big data.
●    NEW KIDS ON THE BLOCKCHAIN: Πλατφόρμα crowdsourcing και crowdfunding για την παραγωγή ψηφιακών αγαθών, με χρήση Blockchain.
●    DCM - Debt Clearing Mechanism: Μηχανισμός για τον εντοπισμό κυκλικών αλυσίδων χρέους επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση των απαιτήσεων σε κεφάλαιο κίνησης.
●    ALLGIFTALL - Open Loop Digital Gift Cards Platform: Πλατφόρμα διαχείρισης ψηφιακών Gift Cards.
●    YAMMAS: Το yammas.gr είναι ο σύγχρονος τρόπος κεράσματος με αξιοποίηση wallet.
●    FINKER.CO - Financial Thinking for you: Προσωπική οικονομική διαχείριση.
●    E-CHECK: Ψηφιοποίηση και διαχείριση αξιογράφων.
●    RSK MIND: Πλατφόρμα εντοπισμού απάτης.
●    MINDNODES: Chatbot για διενέργεια συναλλαγών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης