Ένας συγγραφέας… βαρώνος

Ένας συγγραφέας… βαρώνος

Συναντήσαμε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Πάνο Βήττα για να μας μιλήσει για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο Βαρώνος της Φλωρεντίας»

Ένας συγγραφέας… βαρώνος

Συναντήσαμε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Πάνο Βήττα για να μας μιλήσει για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο Βαρώνος της Φλωρεντίας»

Κλείσιμο

Ο Πάνος Βήττας ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο με τίτλο «Ο Βαρώνος της Φλωρεντίας: La prima Volta», καθώς αναζητούσε τις ρίζες της οικογένειας του πατέρα του. Όπως του είχε πει ήταν από την Ιταλία, χωρίς άλλες πληροφορίες και λεπτομέρειες. «Η αναζήτηση μέσω διαδικτύου με άφησε άφωνο και έτσι άρχισα να ψάχνω επισταμένως για περισσότερες λεπτομέρειες», εξηγεί. «Αυτά που διάβασα με έκαναν να ονειρεύομαι εικόνες, ιστορίες, περιπέτειες. Η δουλειά μου ως δημοσιογράφος μού έδινε πολλές πληροφορίες και γνώσεις που έκαναν τη φαντασία μου να καλπάζει».

Πάντα από μικρός, στις εκθέσεις του σχολείου, έγραφε ιστορίες που γίνονταν αγαπητές στους δασκάλους αλλά και τους συμμαθητές του. Επειδή, μάλιστα, ήταν καλός στα γαλλικά, μια και το σχολείο του ήταν σχεδόν γαλλόφωνο, όταν ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο προσπαθούσε να σκέφτεται ελληνικά και όχι γαλλικά. «Με δυσκόλεψε βέβαια, αλλά πιστεύω τα κατάφερα. Ο φόβος μου ήταν να μπορέσω να μεταφέρω τις εικόνες μια και είμαι παιδί της τηλεόρασης, δηλαδή να καταφέρω να μεταφέρω στο βιβλίο αυτό που έβλεπε η φαντασία μου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας; Ταυτίζεστε μαζί του;

Φυσικά η προσωπικότητα του βαρώνου με συναρπάζει. Όπως είναι φυσικό, έχει πάρα πολλά στοιχεία από την προσωπικότητά μου, τον τρόπο που σκέφτομαι, που κινούμαι. Αν και πολύ κοινωνικός, πάντα μου άρεσε ο μοναχικός δρόμος γιατί έτσι συγκεντρώνομαι στις σκέψεις μου. Φυσικά, δεν μπορώ να μην αγαπώ και τους υπόλοιπους ήρωες του βιβλίου, που είναι εμπνευσμένοι από τους φίλους τους δικούς μου αλλά και τους οικογενειακούς που τους κάνει ιδιαίτερους και δημοφιλείς.

Η στενή σχέση του πατέρα μου με την Ιταλία και τους Ιταλούς φίλους του με βοήθησε πάρα πολύ και οι χαρακτήρες είναι καθαρόαιμοι ιταλικοί. Πολλοί φίλοι μου θα αναγνωρίσουν στοιχεία πολλών επωνύμων, που κατά καιρούς γνώρισα, οι οποίοι δίνουν μία εικόνα ενός κόσμου που κινείται διαφορετικά. Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι πολλές φορές όταν έπεφτα για να κοιμηθώ οι ήρωες μου «μου μιλούσαν» και συνέχιζα να γράφω ασταμάτητα μέχρι το πρωί.

Γιατί πρέπει το αναγνωστικό κοινό να αγοράσει το βιβλίο σας;

Είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε πολλά μέρη του πλανήτη και σε βάζει σε άλλους κόσμους, που μπορεί να διαβάζουμε στα περιοδικά γι’ αυτούς αλλά ποτέ δεν μπήκαμε στη ζωή τους. Τώρα αν πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση «Έρωτες έχει;», θα πω και ναι και όχι, ίσως μένει στο τέλος η απορία. Πάντως σε όσους έδωσα πριν εκδοθεί το βιβλίο να το διαβάσουν πήρα την ίδια απάντηση απ’ όλους: μας ξενύχτησες! Το ίδιο μου είπε και ο εκδότης μου, Γιώργος Μωύσογλου, της Δυάς Εκδοτικής.



Πώς νιώθετε τώρα που κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο;

Αν πω υπέροχα, θα είναι λίγο. Ίσως από εκεί ψηλά ο πατέρας να χαίρεται περισσότερο γιατί πάντα ήθελε να με μορφώσει όσο μπορούσε περισσότερο. Τρέμω περιμένοντας να ακούσω τη γνώμη της μητέρας μου που είναι σκληρός κριτής και δεινή δημιουργός παραμυθιών.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Ήδη έχω ξεκινήσει τις δύο επόμενες περιπέτειες του βαρώνου που θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες με άφθονη και ιδιαίτερη περιπέτεια. Επίσης έχω βάλει σαν στοίχημα να γράψω μια ερωτική ιστορία, έχοντας σαν έμπνευση μια φίλη μου, που θα έχει τρομερό ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι θα συναρπάσει με τις ανατροπές και την ιδιαιτερότητα αυτής της ιστορίας.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο;

Η περίληψη περιλαμβάνει ένα χαρακτηριστικό κομμάτι και σε βάζει στο πνεύμα ιδιαίτερα έντονα:
«Γνωστή οικογένεια τραπεζιτών στη Φλωρεντία, με πλούσια φιλανθρωπική δράση, ξεκληρίζεται στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Διασώζεται ένα κορίτσι, ο τίτλος ευγένειας και το palazzo. Ένας δημοσιογράφος αναζητά τις ρίζες του. Το πεπρωμένο τον οδηγεί στην Ιταλία όπου ανέλπιστα κληροδοτεί τον τίτλο, το οικόσημο της οικογένειας και την αμύθητη περιουσία.

“Είσαι ο βαρώνος της Φλωρεντίας”

 …άραγε όλος αυτός ο πλούτος, ο ξεχασμένος ίσως πάνω από έναν αιώνα ο θεός τον χρωστούσε σε μένα ή ήμουν ο εκλεκτός για ένα σκοπό που ακόμα δεν γνωρίζω; Δεν ξέρω τον λόγο αλλά ένιωθα ότι έκλεβα λίγο από τη λάμψη του διάσημου βρετανού πράκτορα που έβλεπα στις ταινίες από μικρός, χωρίς τις δύσκολες σκηνές, χωρίς τους κακούς, όλα ρομαντικά και παιδικά. Καθώς η αδρεναλίνη έχει ποτίσει το σώμα μου σαν δημοσιογράφος, καλούμαι να παίξω έναν άλλο ρόλο σε έναν κόσμο που κινείται με άλλες ταχύτητες και καύσιμο το χρήμα… Έτσι και αλλιώς στη ζωή το μόνο προβλέψιμο είναι το Απρόβλεπτο».
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης