Μια φυτεμένη στέγη…

Μια φυτεμένη στέγη…

Σχολικές μονάδες πράσινων προδιαγραφών που κατασκευάζονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ έχουν αρχίσει να παραδίδονται στην Αττική

Μια φυτεμένη στέγη…

Σχολικές μονάδες πράσινων προδιαγραφών που κατασκευάζονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ έχουν αρχίσει να παραδίδονται στην Αττική

Κλείσιμο

Πως θα σας φαινόταν, για τα ελληνικά δεδομένα, ένα σχολείο εξ ολοκλήρου «πράσινων» προδιαγραφών με φυτεμένες τις στέγες και τα δώματα, με συστήματα σύζευξης τεχνητού και φυσικού φωτισμού στις αίθουσες διδασκαλίας, με συστήματα συλλογής ομβρίων υδάτων, φωτοβολταϊκά στις στέγες και τα δώματα, καθώς επίσης και ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές (π.χ. περσίδες και σκίαστρα) στις όψεις των κτιρίων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιριακών εγκαταστάσεων; Ναι, τέτοιας μορφής και χαρακτηριστικών σχολεία υπάρχουν.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα. Αλλά, δεν είναι και το μόνο. Εντάσσεται σε μια νέα γενιά σχολικών μονάδων που φτιάχτηκαν και φτιάχνονται με ΣΔΙΤ δηλαδή με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Τα κτίρια των σχολικών μονάδων με τη σφραγίδα των ΣΔΙΤ χαρακτηρίζονται ως υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα βιοκλιματικού και ενεργειακού σχεδιασμού.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τήρηση ιδιαίτερων απαιτήσεων ακουστικής, σε κάθε χώρο του κτιρίου ξεχωριστά, με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής μονάδας, η οποία επιτυγχάνεται με την κατασκευή πλωτών δαπέδων και κλιμακοστασίων (για την απορρόφηση κρουστικών θορύβων), ειδικών κατασκευών τοιχοποιίας, καθώς και την τοποθέτηση ειδικών κουφωμάτων και οροφών που χαρακτηρίζονται από υψηλή ήχο-απορρόφηση. Επιπρόσθετα, στις εγκαταστάσεις ενσωματώνονται συστήματα BMS (Building Maintenance Systems), με σκοπό την ηλεκτρονική παρακολούθηση και την άμεση απομακρυσμένη επέμβαση (όταν απαιτείται) στο σύνολο του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας.

Αυτά ως προς τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και εν γένει των κατασκευών αλλά ας πούμε και δύο λόγια για το ίδιο το έργο. Συγκεκριμένα, το έργο δημοπρατήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ι.Τ. και η σχετική σύμβαση υπεγράφη την 11η Απριλίου 2014 μεταξύ της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (πρώην ΟΣΚ Α.Ε.) και της Αναδόχου εταιρείας «Αττικά Σχολεία Α.Ε.Ε.Σ.» και περιλαμβάνει τη Μελέτη, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 14 Σχολικών Μονάδων στην Αττική με Σ.Δ.Ι.Τ.. Στα πλαίσια του εργου ανεγείρονται κτιριακές εγκαταστάσεις όλων των ειδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια Λύκεια, καθώς και Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια.


Η εν λόγω σύμβαση έχει ορίζοντα 25 χρόνων μετά την παράδοση των σχολικών μονάδων από την κατασκευαστική εταιρεία «ΑΤΕΣΕ Α.Ε.», κατά τη διάρκεια των οποίων η ανάδοχος εταιρεία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη συνολική διαχείριση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η οποία περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού, φύλαξης, συντήρησης πρασίνου, τεχνικής συντήρησης και άμεσης αποκατάστασης αστοχιών, όποτε αυτές εμφανίζονται. Ήδη, έως τον Μάιο του 2016, έχουν παραδοθεί στην αναθέτουσα αρχή τέσσερις Σχολικές Μονάδες, ενώ αναμένεται οι παραδόσεις να ολοκληρωθούν σταδιακά έως τις αρχές του ερχόμενου έτους.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης