Ξορκίζοντας την απώλεια με ικαριώτικους μεζέδες

Ξορκίζοντας την απώλεια με ικαριώτικους μεζέδες

O Xρήστος Σαπουντζής και η Ειρήνη Μαργαρίτη επιστρέφουν στο ικαριώτικο καφενείο Χαλαρά για να αφηγηθούν δύο ιστορίες του Χρήστου Οικονόμου

Ξορκίζοντας την απώλεια με ικαριώτικους μεζέδες
Στην παράσταση «Blackout ~ μια μικρή διαμαρτυρία» δεν πας ακριβώς για να δεις θέατρο. Σε ένα παραδοσιακό Ικαριώτικο Καφενείο, στο Κέντρο, πας με τους φίλους σου για να πιεις τσίπουρο, να γευτείς ωραίους μεζέδες και αν είσαι τυχερός να γίνεις μάρτυρας μιας κατάθεσης ψυχής. Γιατί αυτό κάνει ο Χρήστος Σαπουντζής με τη βοήθεια της Ειρήνης Μαργαρίτη στη συγκεκριμένη παράσταση. Παίρνει δύο ιστορίες από τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, 2011) και τις κάνει κτήμα του. Γιατί είναι κτήμα του. Όπως είναι σε διαφορετικό βαθμό κάθε φορά κτήμα του καθενός μας.

Και οι δύο ιστορίες μιλούν για την προσωπική απώλεια. Ο ένας ήρωας έχει χάσει τη γυναίκα του και ο άλλος τον καλύτερό του φίλο. Στην ουσία όμως τα δύο αυτά γεγονότα συντονίζονται με το αίσθημα της γενικότερης απώλειας. «Με πιάνει φόβος όταν βλέπω έτσι σκοτεινό τον κόσμο, σα να ’ναι πόλεμος ή κατοχή, σα να ’χει γίνει κακό μεγάλο. Κι ύστερα, για λίγο, για μια στιγμή, ο φόβος γίνεται γαλήνη όταν σκέφτομαι πως έξω είναι σκοτάδι και παγωνιά, αλλά εγώ είμαι μέσα στα ζεστά, φυλαγμένος, με φως, φαΐ και τσίπουρο, με τον Τάκη να μιλάει, να μιλάει…», μονολογεί ο ένας ήρωας.

Κλείσιμο


Το έργο ανέβηκε πριν δύο χρόνια για πρώτη φορά στο Καφενείο Χαλαρά, στο οποίο επέστρεψε πριν από δύο μήνες. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, το κοινό αγάπησε αυτή την ιδιόμορφη θεατρική εμπειρία, συνέχισε να γεμίζει κάθε βράδυ το καφενείο και «απαίτησε» έξι ακόμα παραστάσεις. Πρώτη από όλους όμως αγάπησε αυτές τις δύο ιστορίες η ηθοποιός Ειρήνη Μαργαρίτη που με το Blackout πραγματοποίησε τη δεύτερη σκηνοθεσία της και για την ποιητική της συλλογή «Φλαμίνγκο» (εκδόσεις Μελάνι) κέρδισε το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων το 2015.

Info
Blackout - μια μικρή διαμαρτυρία
Ικαριώτικο Καφενείο «Χαλαρά»
Εμμανουήλ Μπενάκη 24 (εντός της στοάς)
Παράταση 6 μόνο παραστάσεων 16–31 Ιανουαρίου 2016
Σάββατο και Κυριακή στις 15:00
Διάρκεια 65 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μαργαρίτη
Μουσική: Sancho 003
Φώτα: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος: Κατερίνα Καλφόγλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Κρητικού
Ερμηνεύει ο Χρήστος Σαπουντζής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης