Ένα βιβλίο (Ιστορίας), μια (ανοικτή και δημόσια) συζήτηση

Ένα βιβλίο (Ιστορίας), μια (ανοικτή και δημόσια) συζήτηση

Τέσσερα βιβλία της πρόσφατης ιστοριογραφικής παραγωγής γίνονται αφορμή για ανοικτές και δημόσιες εκδηλώσεις διαλόγου ανάμεσα σε συγγραφείς, ιστορικούς, δημοσιογράφους αλλά και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν

Ένα βιβλίο (Ιστορίας), μια (ανοικτή και δημόσια) συζήτηση
Οι δημόσιες συζητήσεις για την Ιστορία έχουν πάντα ενδιαφέρον, ειδικά όταν αφορούν θέματα της σύγχρονης ιστοριογραφίας όπως η Κατοχή και ο Εμφύλιος. Μάλιστα, το ενδιαφέρον όπως δείχνει και η πρόσφατη ιστοριογραφική παραγωγή –βιβλία γραμμένα από νέους σε ηλικία ιστορικούς, πανεπιστημιακούς και μη- βαίνει διαρκώς αυξανόμενο (πωλήσεις βιβλίων, συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις).

Στο πλαίσιο αυτό, το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας (μια πρωτοβουλία νέων ιστορικών) και το περιοδικό Χρόνος διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Συζητήσεις για την Ιστορία». Η πρώτη εκδήλωση γίνεται την προσεχή Πέμπτη, 26 Μαρτίου, στις 7:00 το απόγευμα στο Polis Art Cafe
Κλείσιμο
πάνω από τη Στοά του Βιβλίου. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές «στόχος της προσπάθειας είναι να καθιερωθούν οι συναντήσεις αυτές (μια κάθε μήνα στον ίδιο πάντα χώρο) ως ευκαιρία ανοικτής συζήτησης για θέματα ιστορίας με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και ατόμων που προέρχονται από άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και κάθε πολίτη».

Η βασική τους επιδίωξη είναι να προβάλουν την πιο πρόσφατη ιστοριογραφική παραγωγή ξεκινώντας τον πρώτο κύκλο συναντήσεων με τέσσερα βιβλία που εκδόθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Οι συζητήσεις θα ανοίγουν με τον συγγραφέα που θα εξηγεί τις προθέσεις του, τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε και τα συμπεράσματά του. Η σκυτάλη θα περνά έπειτα στους προσκεκλημένους που θα θέτουν ερωτήσεις ή θα του εκθέτουν τις δικές τους, ενδεχομένως διαφορετικές ή και αντίθετες εκτιμήσεις, και θα ακολουθούν οι παρεμβάσεις του κοινού. Τον γενικό συντονισμό έχουν η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης
από το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας.



Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 26 Μαρτίου, ώρα 7:00 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Τζούκα με τίτλο Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο 1942-44. Τοπικότητα και πολιτική ένταξη, εκδόσεις Εστία, 2013.

Συζητητές: Νίκος Βαφέας, Επίκουρος καθηγητής, Παν/νιο Κρήτης, Σπύρος Κακουριώτης, δημοσιογράφος, Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής Ερευνών ΚΕΙΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών και ο συγγραφέας.

Τετάρτη 22 Απριλίου, ώρα 7:00 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη με τίτλο Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014.

Συζητητές: Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας, Δημοσθένης Παπαδάτος, υπεύθυνος σύνταξης RedNoteBook,Αλεξάνδρα Πατρικίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πάντειο Παν/μιο, Σταύρος Σταυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και ο συγγραφέας.

Τρίτη 12 Μαΐου, ώρα 7:30 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Πολυμέρη Βόγλη με τίτλο Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του Εμφυλίου Πολέμου, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014.

Συζητητές: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Παν/μιο Αθηνών, Δήμητρα Λαμπροπούλου, λέκτορας Παν/μιο Αθηνών, Στρατής Μπουρνάζος, δημοσιογράφος – ιστορικός, Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Παν/μιο Αθηνών και ο συγγραφέας.

Τρίτη 9 Ιουνίου, ώρα 7:30 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κουσουρή με τίτλο Δίκες των δοσιλόγων 1944-1949. Δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη, εκδόσεις Πόλις, 2014.

Συζητητές: Μιχάλης Κοσμόπουλος, δικηγόρος,Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος, Ίκαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας, Γιάννης Σκαλιδάκης, διδάκτορας ιστορίας Παν/μιο Θεσ/νίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης