Οι μικροί και οι μεγάλοι απολογισμοί
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Οι μικροί και οι μεγάλοι απολογισμοί

Στη χώρα μας έχουμε ένα περίσσευμα που δεν φαίνεται σε κανένα λογιστικό κιτάπι και πολύ περισσότερο δεν καταγράφεται σε προϋπολογισμούς και επίσημες στατιστικές. Το περίσσευμα αυτό αφορά δίχως άλλο την άρνηση μας να προχωρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μικρούς και μεγάλους απολογισμούς.

Η αλλεργία μας απέναντι στους απολογισμούς κάθε μορφής είναι απολύτως διαπιστωμένη και δυστυχώς δεν ενοχλεί κανένα – αντίθετα, βολεύει τους πάντες. Ιδιαίτερα, τους κυβερνητικούς αρμοδίους- πρώην και νυν. Όλοι , μηδενός εξαιρουμένου αρέσκονται στις –συνήθως γενικόλογες- εξαγγελίες, στα σχέδια της ...επόμενης ημέρας που στη καλύτερη περίπτωση αποτελούν αναπαραγωγές και αναπροσαρμογές άλλων παλαιότερων ...επόμενων ημερών. Σε όλα αυτά υπάρχει μια ευκολία καθώς η εξαγγελία δεν σημαίνει και δέσμευση και κυρίως δεν συνοδεύεται από κόστος.

Την ίδια στιγμή τα πράγματα είναι διαφορετικά με τους απολογισμούς που πρέπει να παραδεχθείς λάθη και παραλείψεις, να φέρεις στο φως αποτυχίες και αστοχίες, να έχεις την δύναμη και τη θέληση να αξιολογήσεις δημόσιες πολιτικές και συμπεριφορές δημοσίων ανδρών και γυναικών, να εξάγεις και να διατυπώσεις συμπεράσματα χρήσιμα για το μέλλον.

Κλείσιμο
Οι παραπάνω σκέψεις και διαπιστώσεις ήρθαν και κτύπησαν την πόρτα μου με αφορμή το αποθεωτικό κλίμα που αναμένεται να ζήσει και να βιώσει η αθηναϊκή σκηνή της νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας τις επόμενες ημέρες. Ημερίδες, συνέδρια, πρωτοβουλίες και δράσεις. Όλα αυτά καλά και άγια. Καμία διαφωνία. Βοηθούν στο βαθμό που τα αξιολογούμε σωστά, που δεν είναι αυτοσκοπός, που δεν τροφοδοτεί προσδοκίες που αδυνατεί να εκπληρώσει...

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει πως τα παθήματα δεν μας έγιναν μαθήματα. Για παράδειγμα, ελάχιστοι αποτολμούν να προχωρήσουν σε απολογισμούς των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί αλλά και των πολιτικών που τις συνόδευσαν. Και όταν και εκείνοι αποφασίζουν να προχωρήσουν από τα συμπεράσματα των απολογισμών τους απουσιάζει η ουσία των πραγμάτων που δεν είναι άλλη από το αποτύπωμα που αφήνουν αυτές οι πολιτικές στην οικονομική και κοινωνική ζωή ενός τόπου.

Αρκετοί φίλοι θα ισχυρισθούν ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή, ότι έχουμε χρόνο για απολογισμούς. Μπορεί να έχουν και δίκιο αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται... Δεν θέλω και δεν είμαι απαισιόδοξος. Το αντίθετο ακριβώς είμαι αλλά η προσωπική μου εμπλοκή στα τεκταινόμενα της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας – η στήλη «Πρόσωπα στο Νέο Επιχειρείν» στο ένθετο Business Stories στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ βρίσκεται σταθερά στη θέση της από το φθινόπωρο του 2011- με υποχρεώνει να βλέπω και να λέω την αλήθεια.

Η δική μου αλήθεια λέει τα εξής: Συνεχίζουμε, δυστυχώς, να επενδύουμε σε ένα μοντέλο που δεν μαθαίνει στους νέους που συμμετέχουν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να μαθαίνουν από αυτά, να συνεργάζονται και να συμπράττουν αφήνοντας κατά μέρος τους «εγωισμούς της ιδιοφυίας» και τους φαβοριτισμούς, να αξιολογούν τα βήματα τους και να νιώθουν δυνατοί ακόμη και αν υποχρεωθούν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Σε όλα αυτά θα βοηθούσε ένα απολογισμός. Από όλους μας για τα πράγματα που γνωρίζουμε, για τα πράγματα που μας δόθηκε η ευκαιρία να διαχειριστούμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network