Μας αρρωσταίνουν τα φάρμακά μας

Μας αρρωσταίνουν τα φάρμακά μας

Είναι δυνατό τα φάρμακα που παίρνουμε για το καλό της υγείας μας, τελικά να γίνουν φαρμάκι και να μας προκαλέσουν σοβαρές βλάβες;

pills
Στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό ικανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες κατέληξαν ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham’s and Women’s και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Τα συμπεράσματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο Science Translational Medicine.

Γνωστά ως ανενεργά συστατικά (έκδοχα), αυτοί οι παράγοντες προστίθενται για να βελτιώσουν τη γεύση, την διάρκεια ζωής, και άλλα χαρακτηριστικά των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ωστόσο οι συγγραφείς εντόπισαν ότι περισσότερο από το 90% των φαρμάκων που εξετάστηκαν περιέχουν τουλάχιστον ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα σε ευαίσθητα άτομα. Παραδείγματα τέτοιων συστατικών είναι η λακτόζη, το φυστικέλαιο, η γλουτένη και οι χρωστικές ουσίες.

«Όταν είσαι γιατρός, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να δώσεις μία φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια σε κάποιον ασθενή», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, γαστρεντερολόγος Giovanni Traverso. «Πηγή έμπνευσης για αυτή την έρευνα ήταν ένα περιστατικό που συνέβη όταν ένας ασθενής με κοιλιοκάκη έλαβε φαρμακευτική αγωγή όπου το χάπι περιείχε γλουτένη. Θέλαμε να διερευνήσουμε το πρόβλημα και να εξετάσουμε τα έκδοχα σε χιλιάδες φάρμακα»

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα για ανενεργά συστατικά που βρέθηκαν σε 42.052 φάρμακα τα οποία περιείχαν περισσότερα από 354.597 ανενεργά συστατικά. Πρόκειται για ουσίες που προστίθεται σε διάφορες μορφές φαρμάκων με σκοπό τη βελτίωση κάποιου χαρακτηριστικού τους (χρώση, αφή, οσμή, όψη, γεύση) ή να βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση και διάλυση της δραστικής ουσίας. Αν και γίνονται δοκιμές και σε αυτά τα συστατικά για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πληθυσμού εντούτοις σε ορισμένες αναφορές περιστατικών αυτά τα ανενεργά συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης