Τι να κάνω για να μη πάθω οστεοπόρωση;

Τι να κάνω για να μη πάθω οστεοπόρωση;

Η νόσος προσβάλλει και τα δύο φύλα, αλλά προτιμά περισσότερο τις γυναίκες λόγω της απότομης ελάττωσης παραγωγής οιστρογόνων

oste
ΑΙΝΙΓΜΑ: Πώς μπορεί μια γυναίκα να πάθει κάταγμα χωρίς να έχει κτυπήσει καθόλου; Απάντηση: Εάν έχει οστεοπόρωση! Τέτοια αινίγματα θα μπορούσαμε να παραθέσουμε σωρό.

Όπως π.χ. πως μπορούν τα κόκαλα μιας σαραντάχρονης γυναίκας να φαίνονται ότι είναι κόκαλα εβδομηντάχρονης; Πως μπορεί μια υγιής και δραστήρια γυναίκα, μόλις να μπορεί να στέκεται στα πόδια της; Τι μπορεί να προκαλέσει απότομο πόνο, σαν μαχαιριά, στην πλάτη και στο μηρό;

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι: οστεοπόρωση!

«Η ίδια η λέξη σημαίνει ότι δημιουργούνται πόροι στα κόκαλα, δηλαδή τα κόκαλα χάνουν την πυκνότητά τους κι αρχίζουν να δημιουργούν κενά, εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Βαγγέλης Γκικόντες.

Η νόσος προσβάλλει και τα δύο φύλα, αλλά προτιμά περισσότερο τις γυναίκες λόγω της απότομης ελάττωσης παραγωγής οιστρογόνων, της γυναικείας ορμόνης. «Όσο η γυναίκα έχει περίοδο, η παραγωγή των οιστρογόνων είναι κανονική. Η ορμόνη αυτή βοηθά την εναπόθεση ασβεστίου στα κόκαλα. Όταν σταματήσει η περίοδος, στην εμμηνόπαυση, ελαττώνεται η ορμόνη αυτή με συνέπεια να ελαττωθεί και η εναπόθεση ασβεστίου στα κόκαλα», εξηγεί ο γιατρός.

Εάν εξετάσουμε όλες τις γυναίκες ηλικίας πάνω από 50 χρόνων, είναι πολύ πιθανόν οι μισές να έχουν οστεοπόρωση! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους από τις επιπλοκές της νόσου. Κάθε χρόνο στην Αμερική περίπου 50.000 γυναίκες πεθαίνουν από θρόμβους αίματος και πνευμονία, που είναι επιπλοκές της νοσηλείας των καταγμάτων από οστεοπόρωση.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης