Μία από τις αιτίες αφανισμού του Homo erectus είναι... η τεμπελιά!

EXCAV

«Τα δείγματα των ιζημάτων έδειξαν ότι το περιβάλλον γύρω τους άλλαζε, αλλά έκαναν τα ίδια ακριβώς πράγματα με τα εργαλεία τους. Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος και τα εργαλεία τους. Νομίζω ότι στο τέλος το περιβάλλον έγινε πολύ στεγνό για αυτούς», λέει ο  δρ. Ceri Shipton

Μια αρχαιολογική ανασκαφή για αρχαίους πληθυσμούς στην Αραβική Χερσόνησο κατά την Πρώιμη Λίθινη Εποχή, διαπίστωσε ότι ο Homo erectus χρησιμοποίησε «στρατηγικές ελάχιστης προσπάθειας» για τη δημιουργία εργαλείων και τη συγκέντρωση πόρων.

Αυτή η «τεμπελιά» που συνδυάζεται με την αδυναμία προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα πιθανότατα διαδραμάτισε ρόλο στην εξαφάνιση του είδους, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, δρ. Ceri Shipton της Σχολής Πολιτισμού, Ιστορίας και Γλώσσας του ANU.

«Πραγματικά δεν φαίνεται να πίεζαν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Δρ Shipton.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι ήταν εξερευνητές. Δεν είχαν την ίδια αίσθηση του θαυμασμού που έχουμε εμείς».

Ο δρ. Shipton είπε ότι αυτό ήταν εμφανές στον τρόπο με τον οποίο έκαναν τα πέτρινα εργαλεία τους και συγκέντρωσαν πόρους.

«Για να φτιάξουν τα πέτρινα εργαλεία τους, θα χρησιμοποιούσαν οποιεσδήποτε πέτρες μπορούσαν να βρουν γύρω από τους καταυλισμούς τους, οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον χαμηλής ποιότητας σε σχέση με ό,τι χρησιμοποίησαν οι μετέπειτα κατασκευαστές εργαλείων πέτρας», είπε.

«Στην τοποθεσία που κοιτάξαμε υπήρχε ένα μεγάλο βραχώδες λοφάκι με πέτρα ποιότητας σε μικρή απόσταση από ένα μικρό λόφο. Αλλά αντί να περπατήσουν μέχρι το λόφο, θα χρησιμοποιούσαν μόνο τα κομμάτια που είχαν πέσει στο έδαφος κοντά τους. Όταν εξετάσαμε τη βραχώδη στίβα δεν υπήρχαν ενδείξεις δραστηριότητας. Ήξεραν ότι ήταν εκεί, αλλά επειδή είχαν αρκετούς επαρκείς πόρους, φαίνεται να έχουν σκέφτηκαν "γιατί να κάνω τον κόπο;"».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κατασκευαστές λίθινων εργαλείων των μεταγενέστερων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων Homo sapiens και Neanderthal, οι οποίοι ανέβαιναν σε βουνά για να βρουν πέτρα καλής ποιότητας και να τη μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο δρ. Shipton είπε ότι η αποτυχία να εξελιχθεί τεχνολογικά, καθώς το περιβάλλον του μετατράπηκε σε έρημο, συνέβαλε επίσης στη θανάτωση του πληθυσμού.

«Δεν ήταν μόνο τεμπέληδες, αλλά ήταν επίσης πολύ συντηρητικοί», λέει ο δρ Shipton.

«Τα δείγματα των ιζημάτων έδειξαν ότι το περιβάλλον γύρω τους άλλαζε, αλλά έκαναν τα ίδια ακριβώς πράγματα με τα εργαλεία τους. Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος και τα εργαλεία τους. Νομίζω ότι στο τέλος το περιβάλλον έγινε πολύ στεγνό για αυτούς».

ΣΧΟΛΙΑ (7)

πέτρος ο μέγας

Τεμπέληδες και συντηρητικοί; Δεν εξαφανίστηκαν, αλλά έγιναν οι πρόγονοι των νεοελλήνων

ΕΣΥ ΚΑΤΣΕ ΣΤΟ ΠΑΧΝΙ.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΟ ΣΟΥ, ΤΟ ΓΑΪΔΟΎΡΙ.

Q

Δεν αφανιστηκε, υποβαθμιστηκε σε κομμουνιστη.

ανθρωπολόγος

είναι μύθος η εξαφάνιση του Homo Erectus, όπως παλιά μιλούσαν για εξαφάνιση των Μάγιας οι οποίοι ζουν και υποφέρουν την ολοκληρωτική ένδεια μέσα στα δάση του Γιουκατάν. Βέβαια ο Homo Erectus ακολούθησε άλλη πορεία, ψευδοενσωματώθηκε και ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό για αυτούς που αναρωτιούνται ποιος π...στης τους ψήφισε 3 φορές...

και

Και τώρα το ίδιο... Μας έχει φάει το ιντερνετ, η τηλεόραση, η τεχνολογία κι η φθηνή δουλεία...

Αντισυριζα

Έτσι θα εξαφανιστει και το είδος των νεοελληνων το 2100.

Κτ

Τα συμπερασματα αφορουν τον συγκεκριμμενο τοπο που ερευναται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

snack

Επιλέγοντας τα κατάλληλα σνακ μπορείτε όχι μόνο να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας αλλά και να θωρακίσετε την καρδιά σας