Νέα μελέτη: Ποιες ασθένειες απειλούν τις γυναίκες όταν η εμμηνόπαυση αρχίζει νωρίς

Νέα μελέτη: Ποιες ασθένειες απειλούν τις γυναίκες όταν η εμμηνόπαυση αρχίζει νωρίς

Μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες φέρνει νωρίτερα την εμμηνόπαυση 

pasta-ekso
Η ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε» όχι μόνο επιβεβαιώνεται αλλά έχει άμεση σχέση και με την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, αν και η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη αυτή μπορεί να επιβραδυνθεί ή αντίθετα, να έρθει νωρίτερα, ανάλογα με την διατροφή που κάνει μια γυναίκα, που βρίσκεται κοντά στην εμμηνόπαυση.

Μια δίαιτα πλούσια σε ζυμαρικά και ρύζι θα μπορούσε να φέρει την γυναίκα πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση κατά ενάμιση έτος ενώ μια διατροφή που βασίζεται στα λιπαρά ψάρια, στα μπιζέλια και στα φασόλια καθυστερεί την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Βέβαια και άλλοι παράγοντες, όπως είναι τα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμμηνόπαυση.

Τα ευρήματα σχετικά με την διατροφή

Τα παραπάνω υποστηρίζει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε δείγμα 914 γυναικών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Epidemiology & Community Health» και βασίστηκε σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή διατροφή αυτών των γυναικών.

Μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, που περιλαμβάνει μπιζέλια, φασόλια, φακή και ρεβίθια καθυστερεί την εμμηνόπαυση περίπου κατά ενάμιση έτος. Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ειδικότερα, σε ρύζι και ζυμαρικά, σχετίστηκε άμεσα με την έλευση της εμμηνόπαυσης νωρίτερα κατά ενάμιση έτος.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους εν δυνάμει παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρόνο έλευσης της εμμηνόπαυσης, όπως είναι το βάρος, το ιστορικό αναπαραγωγής, οι θεραπείες με ορμόνες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά δεν είχαν στη διάθεσή τους εκείνους τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Αν και η μελέτη είναι μια έρευνα παρατήρησης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις στα ευρήματά τους, όπως για παράδειγμα, ότι τα όσπρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν την έμμηνο ρύση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια «διεγείρουν» την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος.

Από την άλλη πλευρά, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την δραστηριότητα των ορμονών του φύλου και να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Επιπτώσεις στην υγεία

Η Τζάνετ Κέιντ, συνεργάτης στην παραπάνω μελέτη και καθηγήτρια επιδημιολογίας της διατροφής, ανέφερε πως η ηλικία που εμφανίζεται σε μια γυναίκα η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει «σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία κάποιων γυναικών».

«Μια σαφής κατανόηση για το πώς η διατροφή επηρεάζει την αρχή μιας "φυσικής" εμμηνόπαυσης θα είναι πολύ ευεργετική για εκείνες τις γυναίκες που μπορεί ήδη να βρίσκονται σε κίνδυνο ή να έχουν οικογενειακό ιστορικό για ασθένειες που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση», τόνισε η επιστήμονας.

Οι γυναίκες στις οποίες η εμμηνόπαυση εμφανίζεται νωρίς κινδυνεύουν με ασθένειες όπως είναι η οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις ενώ εκείνες στις οποίες η εμμηνόπαυση αργεί να έρθει, μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας.

Η Κάθι Αμπερνέρθι, ειδική νοσηλεύτρια για την εμμηνόπαυση και επικεφαλής του British Menopause Society, δήλωσε πως η παραπάνω μελέτη δεν αποδεικνύει την σχέση της εμμηνόπαυσης με τις αναφερόμενες τροφές αλλά συμβάλλει στη γνώση που μέχρι σήμερα έχουμε στο γιατί σε μερικές γυναίκες η εμμηνόπαυση εμφανίζεται νωρίτερα από ό,τι σε άλλες.

Η Σέιφρον Γουάιτχεντ, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στο πανεπιστήμιο St George's University του Λονδίνου, δήλωσε πως η μελέτη είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τον χρόνο εμφάνισης της εμμηνόπαυσης αλλά τόνισε πως ακόμα δεν είναι πεπεισμένη ότι η διατροφή από μόνη της θα μπορούσε να εξηγήσει την ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης. Η ίδια, συμπλήρωσε πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δόκτωρ Channa Jayasena, επίκουρος καθηγητής ενδοκρινολογίας και ανδρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ανέφερε πως «είναι δελεαστικό να υποθέτουμε πως υπάρχει μια συνταγή για την εμμηνόπαυση» και τόνισε πως αυτές οι έρευνες παρατήρησης είναι ανίκανες να αποδείξουν ότι η διατροφική συμπεριφορά προκαλεί την πρώιμη εμμηνόπαυση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης