Καρκίνος Πνεύμονα: Οι ελλιπείς γνώσεις αλλά και ο φόβος των Ελλήνων για τη νόσο στοιχίζουν χιλιάδες ζωές ετησίως

Καρκίνος Πνεύμονα: Οι ελλιπείς γνώσεις αλλά και ο φόβος των Ελλήνων για τη νόσο στοιχίζουν χιλιάδες ζωές ετησίως

Χαμηλή βαθμολογία σημειώνουν οι Έλληνες όσον αφορά την πληροφόρησή τους για τον καρκίνο του πνεύμονα, μια κατάσταση που σχετίζεται άμεσα με τις 8,300 ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Τι έδειξε η μελέτη που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Ερευνητική Ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

lungcancer
Την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής παρεμβάσεων δημόσιας υγείας με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα (παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα, έλεγχος, έγκαιρη διάγνωση) αλλά και την ανάγκη μέτρων πολιτικής για να καταστεί ο έλεγχος πιο προσιτός στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αναδεικνύει μελέτη που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Ερευνητική Ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με επιστημονικά υπεύθυνη την κα Γεωργία Κουρλαμπά, Επίκουρη Καθηγήτρια Μεθοδολογίας Έρευνας και Τεκμηριωμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής και Τακτικό Μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος, παγκοσμίως, τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το GLOBOCAN, το 2018 διαγνώσθηκαν περίπου 2,1 εκατ. νέοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο αντιστοιχεί στο 11,5% του συνόλου των νέο- διαγνωσθέντων ασθενών με καρκίνο, ενώ 1,76 εκατ. ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα απεβίωσαν, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 2035, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, οι θάνατοι θα αγγίξουν τα 3 εκατομμύρια.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης