Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μελέτη αποκαλύπτει γιατί «προτιμά» τις γυναίκες

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μελέτη αποκαλύπτει γιατί «προτιμά» τις γυναίκες

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υποστηρίζει ότι ίσως βρήκε το μηχανισμό που εξηγεί την «προτίμηση» αυτής της αυτοάνοσης πάθησης στις γυναίκες

likos__2_
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, αχαρτογράφητα νερά για τους επιστήμονες, που βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία αναζήτησης των αιτιών που τα προκαλούν και των παραγόντων που τα επιδεινώνουν. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υποστηρίζει ότι ίσως βρήκε την απάντηση που εξηγεί το φαινόμενο του επιπολασμού του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και ειδικότερα στον πληθυσμό των γυναικών. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο JCI Insight.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται στις γυναίκες σε ποσοστό 9 φορές υψηλότερο απ’ ότι στους άνδρες. Ένας αριθμός μη ρυθμισμένων γενετικών και βιολογικών οδών συμβάλλει στην ανάπτυξη του λύκου και των ποικίλων συμπτωμάτων του, που περιλαμβάνουν πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, δερματικά εξανθήματα, προβλήματα στους νεφρούς και άλλες επιπλοκές σε ολόκληρο το σώμα.

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να διερευνήσει τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με λύκο, καθώς και το ρόλο του χρωμοσώματος Χ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια πρωτεΐνη στο ανοσοποιητικό σύστημα, που ονομάζεται υποδοχέας 7 (TLR7), ο οποίος, στους ασθενείς με λύκο, αντιδρά στο RNA, πυροδοτώντας μια ανοσολογική απόκριση που βλάπτει τον υγιή ιστό. Η ομάδα μελέτης διερεύνησε περαιτέρω αυτήν την ανοσολογική απόκριση του TLR7 στον λύκο, θέλοντας συγκεκριμένα να ανακαλύψει πώς ένα κομμάτι γενετικού υλικού που υπάρχει μόνο στις γυναίκες, γνωστό ως X-inactive specific transcript (XIST), θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αυτή την απόκριση. Το XIST είναι ένας τύπος RNA, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αδρανοποίηση ενός από τα δύο χρωμοσώματα Χ που βρίσκονται στα θηλυκά κύτταρα, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ισορροπημένη γονιδιακή τους έκφραση.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης