Νιώθετε μια ανεξήγητη μελαγχολία αυτή την εποχή; Τι μπορεί να σας συμβαίνει

Νιώθετε μια ανεξήγητη μελαγχολία αυτή την εποχή; Τι μπορεί να σας συμβαίνει

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και η μέρα μικραίνει, μας πιάνει μια ανεξήγητη μελαγχολία. Τι μας συμβαίνει και πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;

221010152420_depressed
Το καλοκαίρι βρίσκεται πλέον πίσω μας και έδωσε τη θέση του στο πιο μελαγχολικό φθινόπωρο, με τα γλυκά χρώματα και την ευχάριστη δροσιά. Το φθινόπωρο αποτελεί μια περίοδο ανασύνταξης, μετά το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών, λειτουργώντας ως προάγγελος του χειμώνα, με το περισσότερο κρύο και το λιγότερο φως. Οι θερμοκρασίες πέφτουν και η μέρα μικραίνει, δίνοντας πιο γρήγορα τη θέση της στη νύχτα. Κι ενώ αυτή η εποχή φέρνει ευχάριστα νέα για τους λάτρεις του χειμώνα, το κρύο και το σκοτάδι προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε πολλούς.

Το φαινόμενο που είναι ευρέως γνωστό ως «φθινοπωρινή μελαγχολία» αποτελεί ουσιαστικά μια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, που προσομοιάζει με την κατάθλιψη και ενδέχεται να αντανακλά μια αλλαγή στα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Οι γυναίκες δείχνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη, καταγράφοντας υψηλότερα ποσοστά, ενώ ηλικιακά το φαινόμενο τείνει να ξεκινά όταν το άτομο είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης