Επαναστατική μαστογραφία με μεγαλύτερη διαγνωστική ευαισθησία – Πού γίνεται

Επαναστατική μαστογραφία με μεγαλύτερη διαγνωστική ευαισθησία – Πού γίνεται

Για την ψηφιακή μαστογραφία με έγχυση σκιαγραφικού και την διαγνωστική της αξία μιλάει στο ygeiamou η κ. Αλεξάνδρα Αθανασίου, MD, MSc, Ακτινοδιαγνώστρια, Διευθύντρια Κέντρου Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ

breast-cancer
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγάλα όπλα μας στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60, όταν πρωτοξεκίνησε στην Νέα Υόρκη η καμπάνια της αναλογικής τότε μαστογραφίας, έως σήμερα, με τις νεώτερες εξελιγμένες τεχνικές ψηφιακής μαστογραφίας και ψηφιακής τομοσύνθεσης, η μείωση της θνητότητας από καρκίνο μαστού υπήρξε θεαματική, με μελέτες να την υπολογίζουν έως και 35%.

Η ψηφιακή μαστογραφία βέβαια είναι μορφολογική εξέταση, δηλαδή μας δίνει πληροφορίες καταρχάς για το αν υπάρχει κάποια αλλοίωση στο εσωτερικό του μαστού και εν συνεχεία μας δίνει πληροφορίες για το σχήμα, το μέγεθος και το περίγραμμα της αλλοίωσης.

Εξ΄ορισμού στη μαστογραφία δεν μπορούμε (ή μάλλον δεν μπορούσαμε έως τώρα) να λάβουμε πληροφορίες για την αγγείωση των απεικονιζόμενων αλλοιώσεων, παράμετρο πολύ σημαντική για τον χαρακτηρισμό τους. Κατεξοχήν αυτές οι συνδυαστικές πληροφορίες μορφολογίας και αγγείωσης των αλλοιώσεων του μαστού παρέχονται από την μαγνητική μαστογραφία, εξέταση όμως πιο χρονοβόρα, κοστοβόρα και όχι πάντα εύκολα διαθέσιμη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης