Κάπνισμα: Ποιοι δυσκολεύονται να «σβήσουν» το τσιγάρο – Ποια εμπόδια σαμποτάρουν την προσπάθεια;

Κάπνισμα: Ποιοι δυσκολεύονται να «σβήσουν» το τσιγάρο – Ποια εμπόδια σαμποτάρουν την προσπάθεια;

Το κάπνισμα αποτελεί αιτία εκατομμυρίων θανάτων, παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Πολλοί καπνιστές προσπαθούν να απαλλαγούν από την επιβλαβή συνήθεια - Ποιοι τα καταφέρνουν και ποιοι όχι και γιατί;

Κάπνισμα: Ποιοι δυσκολεύονται να «σβήσουν» το τσιγάρο – Ποια εμπόδια σαμποτάρουν την προσπάθεια;
Οι γυναίκες μπορεί μεν να καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα από τους άνδρες αλλά είναι λιγότερο πιθανόν να διακόψουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια, σύμφωνα με μεγάλη γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Congress 2021).

Συγκεκριμένα, η διδακτορική φοιτήτρια Ingrid Allagbe από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας παρουσίασε μελέτη που αφορούσε σε 37.949 καπνιστές (εκ των οποίων 16.492 -43.5%- γυναίκες) η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν απευθυνθεί σε υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος είχαν υψηλότερα ποσοστά περιττών κιλών ή παχυσαρκίας, κατάθλιψης και άγχους, συγκριτικά με άνδρες που επιθυμούσαν να «διακόψουν» το τσιγάρο.

Η μελέτη συνέκρινε χαρακτηριστικά και ποσοστά αποχής από το κάπνισμα μεταξύ ανδρών και γυναικών που είχαν επισκεφθεί Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος την περίοδο 2001-2018. Το δείγμα αποτελούνταν από άτομα 18 ετών και άνω (οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 48 ετών ενώ οι άνδρες 51) με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο: περιττά κιλά/παχυσαρκία (ΔΜΣ 25 kg/m² ή και περισσότερο), υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, υπέρταση, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, έμφραγμα ή στηθάγχη.

Επίσης το δείγμα ταξινομήθηκε βάσει της εξάρτησης από τη νικοτίνη σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η αποχή από το τσιγάρο (τουλάχιστον 28 διαδοχικές ημέρες) βασίστηκε σε αυτοαναφορές και επιβεβαιώθηκε από τη μέτρησης του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα σε λιγότερο από 10ppm.

Τέλος, οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και πιθανά υποκείμενα νοσήματα, όπως ο διαβήτης και αναπνευστικές παθήσεις, και τον ακριβή αριθμό τσιγάρων που άναβαν σε καθημερινή βάση. Υποβλήθηκαν σε μέτρηση ύψους και βάρους και αξιολογήθηκαν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ή η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Από τη συνδυαστική ανάλυση όλων των στοιχείων προέκυψε ότι:

άνδρες και γυναίκες είχαν υψηλότερο «φορτίο» καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου: 33% των ανδρών είχαν υψηλή χοληστερόλη και 30% των γυναικών, 26% των ανδρών είχαν υπέρταση έναντι 23% των γυναικών και διαβήτη είχαν 13% των ανδρών και 10% των γυναικών,
27% των γυναικών ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες ενώ το ποσοστό τους άνδρες ήταν 20%, οι πρώτες ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης σε ποσοστό 37,5% συγκριτικά με το 26,5% των ανδρών,
χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είχε το 24% των γυναικών και το 21% των ανδρών, ενώ άσθμα το 16% και το 9% αντίστοιχα,
Κλείσιμο
οι γυναίκες κάπνιζαν κατά μέσο όρο καθημερινά 23 τσιγάρα και οι άνδρες 27, εξάρτηση από τη νικοτίνη είχε το 56% των γυναικών και το 60% των ανδρών ενώ η αποχή από το τσιγάρο ήταν λιγότερο συχνή στις γυναίκες (52%) συγκριτικά με τους άνδρες (55%).
«Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι παρότι οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα και είναι λιγότερο εξαρτημένες από τη νικοτίνη, δυσκολεύονται περισσότερο να σταματήσουν. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στα υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης αλλά και των προβλημάτων σωματικού βάρους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Εξάλλου έχει και παλαιότερα αναφερθεί ότι, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος που έχουν να κάνουν με τις ορμόνες του φύλου, τη διάθεση και την αύξηση του βάρους», καταλήγει καταλήγει η διδακτορική ερευνήτρια.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης