Άνοια: Η συνήθεια που σώζει το μυαλό ενός 80άρη

Άνοια: Η συνήθεια που σώζει το μυαλό ενός 80άρη

Μπορούν οι καλές μας συνήθειες να μας αποτρέψουν από το να χάσουμε το μυαλό μας, ακόμα κι αν τα γονίδια μας θεωρούνται επιβαρυντικά σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο άνοιας; Τι απαντούν οι ερευνητές

210602144942_anoia
Διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας εν γένει, μπορούμε όμως και να αποτρέψουμε τη γνωστική εξασθένιση και την εμφάνιση άνοιας όσο μεγαλώνουμε. Το πιο ενθαρρυντικό μάλιστα είναι πως αυτή η συνδέση είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου επιβαρυντικού γονιδίου ΑPOE που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα ανάλυση δεδομένων από το Πανεπιστήμιο Kunshan στο Jiangsu της Κίνας και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο PLOS Medicine.

Το γονίδιο ΑPOE έχει διαφορετικές μορφές και, πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με τον τύπο του γονιδίου APOE ε4 έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την γνωστική λειτουργία με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας, όπως το κάπνισμα, τη συστηματική άσκηση και τη διατροφή. Παρόλα αυτά, το τοπίο δεν ήταν ακόμα ευκρινές σχετικά με το κατά πόσο τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής επηρεάζονται από τον γονιδιακό τύπο APOE ε4, ειδικότερα όσον αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης