ΔΝΤ: Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διάδοχος της Λαγκάρντ

ΔΝΤ: Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διάδοχος της Λαγκάρντ

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν υποβλήθηκε καμία άλλη υποψηφιότητα για τη θέση - Ήταν για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους - Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα

ΔΝΤ: Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διάδοχος της Λαγκάρντ
Έχει συμπληρώσει τα 66 χρόνια της, ενώ το ανώτατο όριο για τον διορισμό του γενικού διευθυντή του Ταμείου είναι τα 65 χρόνια. Ομως, το εκτελεστικό συμβούλιο πρότεινε να αρθεί αυτό το όριο. Τα τυπικά απομένουν πλέον προκειμένου η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να αναλάβει και επίσημα το «τιμόνι» του ΔΝΤ, καθώς δεν έχει αντίπαλο.

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν υποβλήθηκε καμία άλλη υποψηφιότητα για τη θέση.

Η Γκεοργκίεβα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν η υποψήφια που είχε προτείνει η ΕΕ, στις αρχές Αυγούστου, για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ. Παραδοσιακά, Ευρωπαίος αναλαμβάνει το «τιμόνι» του Ταμείου.

«Η περίοδος για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επόμενου γενικού διευθυντή έληξε την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου. Μία υποψήφια, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιβεβαίωσε την επιθυμία της να είναι προτεινόμενη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Το διοικητικό συμβούλιο τώρα θα προχωρήσει σε συναντήσεις μεταξύ της υποψήφιας και του εκτελεστικού συμβουλίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, και το αργότερο έως τις 4 Οκτωβρίου», σημειώνεται ακόμη.

Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014, αφού χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας. Η Γκεοργκίεβα ήταν επίσης για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Το 2016, αυτή η διπλωμάτις, που αξιοποιεί την ικανότητά της να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση, ήταν απρόσμενα φιναλίστ στη διαδικασία εκλογής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θώκου που τελικά κατέλαβε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.

Κλείσιμο
Στα φοιτητικά της χρόνια, η ήσυχη κοπέλα μετατρεπόταν στην «καρδιά της παρέας» στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο Μπόρισλαβ Μπορίσοφ, πρώην συμφοιτητής της.

Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στο ίδρυμα αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης